Automobilist rijdt bewust in op terras na vechtpartij (update)

VEENENDAAL Op de Sandbrinkstraat in Veenendaal is een automobilist bewust op een terras ingereden. Het voorval gebeurde zondagavond rond half twaalf, na een ruzie in Roberts Pub. Hierbij vlogen de stoelen over het terras, zijn er rake klappen uitgedeeld en vervolgens zijn de drie verdachten gevlucht. Later zijn de drie verdachten, inwoners van Ede en Veenendaal in de leeftijd tussen de 27 en 31 jaar, door een arrestatieteam aangehouden in een huis in Ede. 

 

Jeroen van der Veer

Al de hele avond zaten drie mannen op het terras van de kroeg in de Sandbrinkstraat, ze waren volgens ooggetuigen zichtbaar dronken. ,,Ik ben bewust niet naast hen gaan zitten", vertelt een anonieme getuige. ,,Je zag gewoon aan ze dat ze niet goed wijs waren."

Dat bleek ook, want rond de klok van half twaalf ging het volledig mis. Bij het afrekenen liep één persoon naar binnen, terwijl zijn twee vrienden vertrokken. Veenendaler Said El Hassnaoui zag het gebeuren. ,,De persoon in de kroeg was blijkbaar niet in staat alles te betalen en er ontstond een ruzie", beschrijft El Hassnaoui de situatie.

De vechtpartij was binnen én buiten, waarna de man naar een auto op de hoek van de straat vluchtte. Daarin bleken zijn twee vrienden te zitten. ,,Toen een personeelslid achter hem aanliep, probeerde de jongen in de auto de barman aan te rijden. Hij kon dit ontwijken."

De personen in de auto stapten uit en vervolgens escaleerde het volledig. ,,Alles vloog over het terras. Tafels, stoelen en mensen."

Getuigen noteerden het kenteken van de auto en hierdoor kon een speciale eenheid van de politie enige tijd later de automobilist met de twee andere inzittenden in Ede aanhouden.

,,Het leek alsof ik een auto van enkele overvallers was tegengekomen", zegt Mark Segers. ,,Ik reed op de fiets bij de Hoogvliet, toen ze keihard met slippende banden de hoek om kwamen. Ik wist niet wat er aan de hand was en ben direct tussen enkele auto's gedoken."

Segers zag de vluchtwagen daarna door rood rijden en vervolgens richting de rondweg gaan. Getuigen hebben het volledige kenteken genoteerd en deze is inmiddels ook bekend bij de politie.

De in Veenendaal woonachtige Said El Hassnaoui verbaast zich erover dat het een tijdje duurde voordat de politie kwam. ,,Toen ik de meldkamer belde, zeiden ze dat ze overspoeld werden met telefoontjes. Toch moesten we lang wachten. De verdachten waren allang weg."

Uiteindelijk kwam de politie tegelijk met de ambulance en werd een vrouw uitvoerig nagekeken. ,,Ik hoop dat het goed met haar gaat", aldus El Hassnaoui. ,,Zij heeft het aardig te verduren gehad en dat vond ik het ergste. Ik hoop dat die etters vannacht nog gepakt worden."

Op de Sandbrinkstraat hangen diverse camera's en ook het kenteken is bekend bij de politie. Het lijkt dus een kwestie van tijd tot de daders gepakt worden. ,,Poging tot doodslag", vindt El Hassnaoui. ,,Er is meerdere keren op een persoon ingereden. Het zijn echt de domste gasten ever. Niet alleen door hun gewelddadige daden, maar ook omdat ik hoorde dat ze met hun dronken hoofd bij een versierpoging hun telefoonnummer aan de barvrouw gaven. Daarnaast heeft één persoon zijn portemonnee laten liggen."