• Paddestoelen eik gevaar voor omgeving

    Aart Aalbers

Amerikaanse eik gevaar voor omgeving

VEENENDAAL Aan de Kanaalweg zijn onlangs, op aangeven van een passant, enkele dode takken uit een meer dan 50 jaar oude Amerikaanse eik verwijderd. Nu enkele maanden later ontdekte een ander dat op de wortels paddenstoelen groeien. Wim van Heteren (foto) van Groen op Waarde kwam op verzoek ter plaatse en constateerde dat de afbraak van de Amerikaanse eik in volle gang is.

 

Van Heteren: ,,De paddenstoelen op de wortels van de boom in combinatie met verkleuring van blad en dode takken betekent in dit geval dat de afbraak van de eik in volle gang is. Er zijn ook paddenstoelen (rood met witte stippen) die de groei van een boom juist stimuleren, maar dit zijn paddenstoelen die alles afbreken."

Van Heteren adviseert boombezitters in zo'n geval een deskundige in te schakelen. ,,Als eigenaar van een boom, waar zichtbaar verrotting plaatsvindt, ben je verantwoordelijk en volledig aansprakelijk als die bij storm omwaait en schade aan derden aanricht." Eneco/Stedin, eigenaar van betreffende boom, die kort naast een druk bereden fietspad staat, is door de gemeente op de gevaren gewezen. ,,Bij een wijkschouw zou een belletje moeten gaan rinkelen en de bewoners er attent op gemaakt moeten worden", zo adviseert Van Heteren. 

 

Volgens Van Heteren is de boom niet meer te redden en is het een gevaar voor de omgeving. ,,De afbraak is al veel te ver. Deze boom moet snel gekapt worden. Indien er iets zou gebeuren zou dat grove nalatigheid zijn."