• Aart Aalbers

Amateurkunstfestival steeds breder van opzet

VEENENDAAL Ze noemen het zelf het grootste festival van Veenendaal en dat lijkt geen overdreven voorstelling van zaken. Het over ruim één maand voor de vijfde maal te houden Amateurkunstfestival telt meer dan zevenhonderd deelnemers en er vinden in twee dagen op verschillende locaties een honderdtal voorstellingen plaats. Vorig jaar kwamen op het festijn zo'n zesduizend bezoekers af. ,,Het is steeds breder van opzet geworden", stelt Monica Brouwer (59), de kersverse voorzitter van het Kunstplatform. Het festival is één van de activiteiten van het platform.

Gerard van Wijk

Brouwer heeft Tineke Hake opgevolgd als voorzitter. ,,Eerst was er de kunstroute, later werden er meer activiteiten aan toegevoegd. Cultuur heeft door de loop der jaren meer aandacht gekregen, is op de politieke agenda gezet. Dat is begonnen met een cultuurdebat, tien jaar geleden in De Lampegiet." Brouwer heeft 'hart voor cultuur', als bestuurslid van de Volksuniversiteit is ze ermee in aanraking gekomen. Het Kunstplatform is het vehikel van waaruit culturele activiteiten worden opgezet en gestimuleerd. Een cultuurmakelaar moet daar de komende tijd nog meer inhoud aan geven.

INFORMATIEAVOND Woensdag 17 januari is er in De Lampegiet een inspiratieavond. Er zijn kortom ,,veel ontwikkelingen", maar Brouwer mist nog wel steeds een gezamenlijke plek voor de culturele organisaties, voor ontmoeting en organisatie. De voormalige Pniëlkerk zou daarvoor prima geschikt zijn. Vele honderden amateurkunstenaars krijgen op zaterdag 10 en zondag 11 februari op een vijftal locaties de gelegenheid hun kunsten op een podium te vertonen: in theater De Lampegiet, in de Cultuurfabriek, in brasserie De Plantage aan de Markt, in gebouw de Troubadour waar dans- en muziekschool Elevate huist en in de Stiplounge aan het Kees Stippplein.

,,Het festival wordt één week voor het begin aangekondigd door middel van een ludieke optocht door het centrum van Veenendaal." Loopt allen mee, vraagt de organisatie aan de festivaldeelnemers. ,,Het grote succes van het Amateurkunstfestival valt en staat immers met de inzet van de inwoners zelf, als kunstenaar of publiek." 

PROGRAMMERING Burgemeester Piet Zoon opent het festival, wethouder Arianne Hollander zorgt voor de sluiting. De voorbereiding voor het festival begint vrijwel na de vorige editie. Een stuurgroep zorgt daarvoor: Jaap Pilon, Monica Brouwer, Jeannette Sonneveldt, Anita Mirolo en Ali Groebe. De stuurgroep komt maandelijks bijeen. Er is ook nog een 'grotere groep' van elf die zich bezighoudt met de programmering, het regelen van locaties (enige jaren geleden viel Escape plotseling uit, ditmaal het Spectrum), de inschrijvingen en het regelen van stagiaires van scholen. Er zijn zes podia, waarvan twee in De Lampegiet. In De Plantage spelen non stop twintig bandjes. Het filmfestival speelt is in de Stiplounge en voor het onderdeel klassiek kon worden uitgeweken naar Elevate. Inderdaad, het grootste festival van Veenendaal.