• Dierenambulance Gelderse Vallei

Alle hens aan dek voor Dierenambulance

VEENENDAAL Half Nederland mag dan op vakantie zijn, bij de Dierenambulance Gelderse Vallei is het alle hens aan dek. Zestig vrijwilligers zijn druk bij wat officieel de Stichting Diergeneeskundig Vervoer Gelderse Vallei heet, met een groot verzorgingsgebied.

Gerard van Wijk

Ede en Veenendaal horen erbij, evenals Lunteren en Bennekom en alle omliggende plaatsen. ,,We geven noodhulp, we vervoeren gewonde, zieke of dode dieren en we brengen dieren onder bij de dierenarts, het asiel of opvangcentrum. We registreren vermiste of gewonde dieren", zegt Celine Wilbrink, centraliste en bijrijder.

ZWERFKATTEN In de zomermaanden is het in het algemeen al drukker, veel vogels, egels en kittens. ,,Er zijn veel zwerfkatten. We hebben veel meer te doen. In de eerste zeven maanden van het jaar hebben we al 2166 diergeöriënteerde ritten gemaakt." Vorig weekend was het buitengewoon druk, er werd met de twee beschikbare ambulances, door de vrijwilligers bussen genoemd, af en aan gereden.

VEEL MELDINGEN Met name vogels brengen de ambulances dezer dagen naar de vogelopvang. ,,Je wordt er af en toe gek van, komt er weer een melding van een gevonden vogel", verzucht Wilbrink. De dierenambulance werkt samen met Amivedi, een landelijke organisatie met een systeem van vermiste dieren. Vorig jaar werden hier 77.705 huisdieren gemeld, hiervan zijn er 41.761 teruggevonden. Per dag worden er gemiddeld 212 meldingen afgehandeld. Het zijn kortom geen geringe aantallen waar de vrijwilligers die opkomen voor gewonde, zieke of vermiste dieren mee te maken hebben.

PAPEGAAIEN Het gaat veelal om honden en katten, maar daar blijft het niet bij. Zo werden recent via Amivedi nog twee papagaaien van dezelfde familie teruggevonden. Bo, een groenkleurig mannetje van 2,5 jaar en Belle, een fraai roodkleurig vrouwtje van 1,5 jaar, zijn met pap grootgebracht, gaan buiten mee wandelen en kunnen uitvliegen. De eigenaar vindt dat ,,deze beestjes niet thuis horen in een meestal veel te klein kooitje." Ditmaal nam de wind hen mee en kwamen ze niet terug. Dagen later werden ze in twee verschillende dorpen, knabbelend aan fruit in achtertuinen, teruggevonden.

Of neem Bob, de Vlaamse reus, die met twee dochters de benen nam uit een achtertuin. De dochters zijn terug, maar Bob na een week nog niet. De eigenaresse hoopt dat hij naar huis komt alvorens haar zoon van zeven van vakantie terug is. Dierenambulance en Amivedi zijn geïnformeerd.

AMERONGEN Jolanda Schultz van dierenasiel De Hazenberg in Amerongen, laat weten dat het in deze tijd drukker is. ,,We hebben 's zomers ook pensiongasten en uiteraard de zwervers en dieren waar om uiteenlopende redenen afstand van gedaan is." Zwerfdieren uit Veenendaal gaan hier naar toe. Ede heeft een eigen asiel. Bij De Hazenberg worden alleen honden en katten gehuisvest. ,,Sinds er een verplichting is de dieren te chippen is het voor ons beter te controleren waar honden en katten vandaan komen."