• Bram Berkien/Archief SKF

Afspraken over preventie van roken en alcohol

VEENENDAAL Bij SKF korfbal mag niet meer worden gerookt. De vereniging is zogezegd rookvrij. ,,Daarnaast zijn er ook een aantal andere sportverenigingen en scholen actief met dit thema aan de slag gegaan. Het is de verwachting dat de sportverenigingen hier in het nieuwe sportseizoen actief over gaan communiceren.”

Gerard van Wijk

Dat schrijft het college aan de raad. Die nam begin dit jaar een motie aan bij de vaststelling van het beleidsplan 'Een gezond Veenendaal in 2022'. Dit om het initiatief 'Op weg naar een rookvrije generatie' van de Hartstichting, KWF en het Longfonds te ondersteunen.

De raad heeft erop aangedrongen dat bij het plan van aanpak Gezondheidsbeleid 2018-2021 het initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds 'Op weg naar een rookvrije generatie' wordt opgenomen. SKF korfbal is als eerste sportvereniging in Veenendaal rookvrij. De andere sportverenigingen zullen volgen.

AFPSRAKEN In een notitie aan de raad zegt het college dat de GGD en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) gezamenlijk afspraken en een taakverdeling hebben gemaakt over preventie van roken, alcohol, drugs en game verslaving bij jongeren. ,,Daarbij is ook aandacht voor andere thema's die scholen graag behandeld willen zien, zoals bijvoorbeeld social media gebruik door jongeren."

De thematiek krijgt de komende jaren volgens het college de nodige aandacht. ,,We maken daarbij gebruik van de tips van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Dit onderwerp zal dus blijvend worden ingepast in het gezondheidsbeleid en we zullen bij de periodieke rapportages de raad regelmatig van de voortgang op de hoogte houden."

DODELIJKE VERSLAVING De Hartstichting zegt dat kinderen op veel plekken in aanraking komen met tabak. ,,Kinderen die opgroeien in een omgeving waar wordt gerookt, hebben meer kans op hart- en vaatziekten, kanker en longziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er ook aan doodgaan. Iedere week raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ondanks alle harde feiten wordt het nog steeds normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken. Het is voor ouders moeilijk om hun kinderen tegen deze dodelijke verslaving te beschermen."

De Hartstichting maakt zich sterk voor rookvrije sportterreinen. ,,Bij veel sportverenigingen mag buiten worden gerookt. Maar wij willen dat kinderen op sportterreinen niet meer worden blootgesteld aan tabak, tijdens en na het sporten. Want zien roken, doet roken."