• Piet van Leeuwen bij de kruising Cuneraweg/Achterbergsestraatweg waar voor de fietsers en voetgangers een tunnel komt.

    Aart Aalbers

Achterberger Piet van Leeuwen verlaat politiek

ACHTERBERG Achterberger Piet van Leeuwen (66) is definitief uit de politiek gestapt. Velen zullen hem kennen als SGP-raadslid en wethouder in de gemeente Rhenen en tot afgelopen maandag SGP Statenlid in de provincie Utrecht. Als Van Leeuwen in de toekomst nog aan de teugels, trekt dan is het bij zijn paard. Zijn hobby is namelijk rijden gaan met paard en wagen.

Aart Aalbers

De ouders van Van Leeuwen hadden een melkzaak in de Zandstraat in Veenendaal. Zoon Piet werd vertegenwoordiger bouwmaterialen in de buitendienst. Sinds 1978 woont Van Leeuwen met zijn gezin in Achterberg. Hij werd politiek actief en kwam in 1998, na het vertrek van Roel van Dijk, voor de SGP in de gemeenteraad.

LEUKSTE JAREN Tussen 2010 en 2013 was hij wethouder in Rhenen. Van Leeuwen: ,,De jaren van het wethouderschap zijn de leukste jaren van mijn werkzame leven geweest."

Van Leeuwen vertelt enthousiast over zijn politieke leven. ,,Je komt er al snel achter dat je achter de schermen meer bereikt dan tijdens een raadsvergadering. Tijdens collegevergaderingen bespreek je in een klein team de problemen en kun je veelal iets bereiken."

Ondanks dat Van Leeuwen het wethouderschap enorm leuk vond legde hij het toch neer. ,,Toen er discussie kwam over evenementen op zondag en die toegestaan werden, kon ik me 's morgens bij het scheren niet meer recht in de ogen kijken. Ik vind dat je principes voor het pluche gaan. Het is jammer dat velen niet zuinig zijn op hun principes, maar die verkwanselen. Toch zullen we er, volgens ons geloof, ooit verantwoording over moeten afleggen. Niet alleen voor ons doen maar ook voor ons laten."

SUCCESVOL In de Staten was Van Leeuwen het afgelopen jaar zeer succesvol. ,,Tijdens de Statenvergadering van september kregen we er maar liefst zes moties door. Een van de moties was om de boeren subsidie te geven als ze hun asbestdaken vervangen voor zonnepanelen."

Piet van Leeuwen heeft zich ingezet om een verdiepte Cuneraweg te krijgen bij de kruising met de Achterbergsestraatweg. ,,Helaas kregen we alleen de SP en 50plus achter ons voorstel. Dit is echt een gemiste kans. Het verkeer zal voor elke, uit Achterberg komende, auto moeten stoppen hetgeen de doorstroming niet ten goede komt. Er komt gelukkig voor de fietsers en wandelaars wel een tunnel onder de Cuneraweg en de spoorlijn door."

HERTEN EN GEITEN Van Leeuwen vindt het een gemis, dat op SGP Statenlid Bertrick van den Dikkenberg na, geen enkel ander Statenlid uit deze regio komt. Volgend jaar hoopt de politicus ook iets minder te gaan werken. Vervelen zal hij zich niet. Rond zijn woning lopen herten, geiten, een paard en in de wei dartelt een veulen. ,,Ik krijg nu ook meer tijd voor mijn vrouw en (klein) kinderen." Als het even kan spant hij zijn paard voor de wagen en gaat hij uit rijden. Van Leeuwen: ,,Zo nu en dan gaan we samen met vrienden naar de Veluwe. We vervoeren dan de paarden en de wagens per trailer naar Garderen. Van daaruit trekken we rustig en ontspannen de bossen in om wild te kijken en onderweg te picknicken."