• Kees van Kooten

'Aantal ambulances in Veenendaal aankaarten'

VEENENDAAL Er staat sinds begin vorig jaar nog slechts één ambulance paraat bij de standplaats aan de Cuneraweg. Tot dat tijdstip waren er twee. Als de ene ambulance onderweg is moet een andere uit Kesteren, Doorn of Ede komen.

ProVeenendaal vindt dit onverantwoord en heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college. Volgens het college worden de standplaatsen bepaald door de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). De gemeente is geen opdrachtgever van de RAVU bij het ziekenvervoer. ,,De eisen die gesteld worden aan aanrijtijden van ambulances zijn wettelijk vastgelegd."

De RAVU registreert niet hoeveel het voorkomt dat er meer dan één ambulance in Veenendaal moet zijn en ook niet vanuit welke locaties ambulances het meest komen aanrijden. Uit het jaarverslag over 2017 zou blijken dat 90 tot 95 procent van de spoedritten op tijd waren en de ambulance binnen een kwartier ter plaatse was. Volgens het college staat het succespercentage van de aanrijtijden van ambulances in heel Nederland onder druk en vormt Veenendaal geen uitzondering daarin. Er is een landelijk actieplan om het succespercentage van de aanrijtijden te verbeteren en vorig jaar laat al een lichte verbetering zien. Het college kan via het overleg in de Veiligheidsregio Utrecht het aantal standplaatsen in Veenendaal aankaarten.