• Koen Suyk

Aanpak van weesfietsen en fietswrakken gevraagd

VEENENDAAL VVD, ProVeenendaal en Lokaal Veenendaal komen met een voorstel voor aanpak van zogeheten weesfietsen en fietswrakken. De raad stemt erover bij de volgende raadsvergadering. Weesfietsen zijn fietsen die langere tijd dan de op de algemene plaatselijke verordening (APV) gebaseerde termijn van 28 dagen onafgebroken geparkeerd staan in een door het college aangewezen gebied. Fietswrakken zijn fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud verkeren.

Gerard van Wijk

De partijen willen voor het verwijderen van de fietswrakken minimaal twee of driemaal jaarlijks een opruimactie houden bij openbare fietsstallingsplaatsen. Hierover zou goede communicatie vooraf moeten gaan. Voor de aanpak van weesfietsen zou een plan moeten worden ontwikkeld en hierbij zou ook twee tot driemaal per jaar een label- en opruimactie moeten worden gehouden. In januari willen de partijen van het college meer informatie.

Vastgesteld is dat bij openbare fietsstallinglocaties in het centrum, bij buurtwinkelcentra en stationsgebieden het voorkomt dat er langdurig fietsen staan geparkeerd die als fietswrak of als zogenoemde weesfiets kunnen worden aangeduid. Dat zorgt voor een rommelig aanzicht van het openbaar gebied en het heeft ook een ongunstig effect op de beschikbaarheid van deze fietsenstallingen.