• Politie Veenendaal

Aanhouding na vondst hennepkwekerij

VEENENDAAL In een bedrijfsgebouw in Veenendaal is de politie gestuit op een hennepkwekerij met zo'n vijfhonderd planten. De gemeente heeft de betreffende ruimten meteen gesloten. De politie heeft een persoon aangehouden.

De vondst kwam aan het licht bij een integrale controle die de gemeente Veenendaal, de omgevingsdienst Utrecht, RDW, belastingdienst, Stedin en de politie donderdag hebben uitgevoerd bij een aantal autobedrijven en een bedrijfsgebouw gelegen aan de Bobinestraat en Kernreactorstraat in Veenendaal. In een verborgen ruimte die voorzien was een verdekte toegangsdeur troffen agenten de hennepkwekerij aan. Er werden ook twee voertuigen in beslag genomen.

AANLEIDING De aanleiding voor de integrale controle was dat er volgens de gemeente onvoldoende duidelijkheid was over de activiteiten van de autobedrijven. De bedrijven en de panden zijn daarom bezocht in het kader van de naleving van de milieuwetgeving, brandveiligheid en bouwtoezicht. De andere diensten hebben onderzoek gedaan naar de naleving van de wet- en regelgeving waar zij voor verantwoordelijk zijn.

HENNEPKWEKERIJ In één van de bezochte bedrijfsgebouwen bleek een hennepkwekerij gevestigd te zijn met circa vijfhonderd planten. Op deze locatie is de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Stedin heeft geconstateerd dat er geknoeid was met de elektriciteit en dat er een onveilige gasleiding in het pand was. ,,Door de controle hebben we mogelijk een brand voorkomen", aldus de medewerker van Stedin.

De gemeente Veenendaal heeft besloten de ruimten waar hennep is aangetroffen te sluiten. Loco-burgemeester Martijn Beek: ,,Een hennepkwekerij is onacceptabel vanwege het brandveiligheidsrisico voor de omgeving. Met de sluiting willen we het signaal afgeven dat dit soort activiteiten niet worden getolereerd."

In de andere panden zijn overtredingen van de milieuwetgeving aangetroffen. In één pand bleken alle activiteiten inmiddels gestaakt te zijn. Voor deze overtredingen wordt een apart handhavingstraject gestart.

CONSEQUENT Martijn Beek kijkt terug op een geslaagde integrale actie van de betrokken instanties. ,,Het komende jaar kunnen ook andere bedrijven in Veenendaal een bezoek van de gemeente verwachten. Daar waar nodig laten we ons vergezellen door de politie. Het doel is om malafide bedrijven en bedrijven die de regels niet naleven op te sporen. Door actief te controleren en misstanden consequent aan te pakken dragen we bij aan een veilig ondernemersklimaat in Veenendaal. Ik bedank alle partners voor hun inzet."

VEILIGHEIDSPLAN De integrale controles maken deel uit van het Integraal Veiligheidsplan Heuvelrug 2019-2022 dat onlangs door de gemeenteraad van Veenendaal is vastgesteld. Hierin hebben de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, politie en het Openbaar Ministerie afgesproken gezamenlijk afspraken gemaakt over de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De eerste stap hierbinnen is om te controleren of de bestaande bedrijven voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.