• Archief BDUmedia

Aandacht voor rol Veenendaal na Market Garden

VEENENDAAL In september is het driekwart eeuw geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. De poging van de geallieerden om met een dropping tussen Arnhem en Ede door de Duitse linies te breken en zodoende het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. Na de slag nam Veenendaal veel vluchtelingen op. Het gemeentearchief wil hierover in oktober een lezing en tentoonstelling houden.

Na het mislukken van Market Garden werden de dorpen rond Arnhem geëvacueerd en Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan 10.000 mensen. ,,Veel daarvan zijn tot het einde van de oorlog in Veenendaal gebleven. De vluchtelingen werden ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg."

Het gemeentearchief komt graag in contact met mensen in wiens familie vluchtelingen zijn opgenomen of met vluchtelingen zelf. Het gaat om verhalen, foto's en spullen uit die tijd, die gebruikt kunnen worden voor de tentoonstelling en de lezing. Nadere informatie: gemeentearchief@veenendaal.nl of tel. 0318-538733.