• Ted Walker

'55+ verbindt' in Dragonder-Zuid

VEENENDAAL Al drie maanden komen ze iedere donderdag bijeen, volgens bestuurslid Cherie Hiloui (27) van buurthuis De Driehoek ,,een leuke actieve groep." Ze zijn bezig met het opzetten van een project voor ouderen in de wijk onder de naam '55+ verbindt'.

Gerard van Wijk

Er wonen behoorlijk veel ouderen in Dragonder-Zuid, zo'n zeshonderd. Velen van hen zijn eenzaam, anderen minder eenzaam of niet maar hebben er wel behoefte aan op gezette tijden andere mensen te ontmoeten of samen aan een activiteit deel te nemen. Voor nogal wat mensen is de drempel kennelijk hoog om het buurthuis aan het Zuiderkruis te bezoeken, maar de initiatiefnemers van '55+ verbindt' hopen nu dat de drempel wegvalt.

START Donderdag 18 januari gaat het project feestelijk van start. Wethouder Marieke Overduin heeft toegezegd te komen, evenals de wijkmanager en welzijnsorganisatie Veens. Via de gemeente is de omvangrijke doelgroep uitgenodigd. Dat kunnen de initiatiefnemers niet zelf doen omdat vanwege de privacy de gemeente de adressen niet mag geven.

NIKS TE BELEVEN ,,Het is verschrikkelijk, er is niks te beleven", roept Ger van der Kort (79) meteen uit wanneer hem wordt gevraagd waarom hij deelneemt aan de groep vrijwilligers en betrokkenen die met de voorbereiding bezig zijn. Zijn vrouw Coby (73) is ook een van de betrokkenen. Van der Kort is een oud-mijnwerker, veertien jaar werkte hij ondergronds. Hij kwam anderhalf jaar geleden vanuit Zutphen naar Veenendaal en is altijd een man geweest die voorop stond bij het initiëren van verenigingen en organiseren van activiteiten. Zijn vrouw geeft in De Driehoek onderricht aan negen dames. ,,Een hele tafel vol, werken met naaimachines, patronen maken, jong en oud. We hebben één ding afgesproken: er wordt Nederlandse gesproken."

ACTIEF Een andere vrijwilliger is Ernst van Driest (68), ook een bezige bij. ,,Ik doe veel aan vrijwilligerswerk." Hij is actief bij DOVO en heeft een volkstuin. De negen leden tellende initiatiefgroep bestaat kortom uit mensen die niet thuis op de bank blijven zitten en ze hopen hun leeftijdsgenoten te inspireren hetzelfde te doen. ,,Ik hoop bij de eerste bijeenkomst op 18 januari een groep geïnteresseerden te mogen begroeten. Als er een begin is gemaakt loopt het meestal wel, dat zie je ook bij initiatieven in andere wijken." Hiloui is met Henk van den Brandt gaan praten, de man achter het succesvolle 'Wijs met je Wijk'.

GEEN GOED BEELD ,,Voor jongeren wordt veel gedaan en is het buurthuis een middelpunt, er zijn veel op jongeren gerichte activiteiten. Maar wat we missen zijn de ouderen", zeggen Van der Kort en Van Driest. ,,We hebben niet echt een goed beeld van eenzaamheid, maar weten dat veel ouderen eenzaam zijn. Het begin is moeilijk, maar we zijn allemaal afhankelijk van contact met anderen. Bovendien is dit een multi-culturele wijk en veel van die mensen lopen nog minder snel het buurthuis in. Terwijl dat juist de verstandhouding ten goede kan komen, meer begrip voor elkaar." Als ze bij De Driehoek binnen zijn volgt de vraag: wat willen jullie? Het antwoord op de vraag staat centraal.