Poolster

Je zult maar aan de Poolster wonen. Eerst kun je zelf de auto niet meer kwijt omdat sommige winkelbediendes en een aantal klanten allergisch zijn voor betalen van parkeergeld. Dan wordt betaald parkeren ingevoerd en krijg je steeds minder en korter visite. Even theedrinken bij opa of oma kost 2,20 euro per uur. Voor oma de thee heeft ingeschonken en al de verhalen verteld zijn ben je gewoon dik vier euro verder.

Ik sprak een boze Poolster bewoonster. De mensen waar ze op visite mocht komen kwamen haar boven ophalen. Ze liep namelijk niet meer zo kwiek als vroeger. Toen ze op hun tempo weer beneden waren moest de ophaalmevrouw 90 euro betalen. De parkeerwachter was langs geweest!

De boze mevrouw ratelde nog even door want haar bovenbuurvrouw had een oude nicht op visite gehad die een nachtje was blijven slapen. Helemaal uit Groningen met haar eigen autootje. Ze had haar over de telefoon al gewaarschuwd dat dichtbij parkeren erg duur is. De oude dame had een mooi plekje in de wijk ernaast gevonden. Toen ze eindelijk met de tong op de schoenen de flat in de Poolster binnenkwam, had ze het idee dat ze te voet uit Groningen was gekomen.

Terwijl het winkelend publiek op zaterdag in het dorp gratis mag parkeren moeten de mantelzorgers en de visite aan de Poolster gewoon blijven dokken. Ook als de winkelstraten allang zijn uitgestorven moet hun bezoek tot 's avonds acht uur parkeergeld betalen. Een 75-jarige geboren Veense schoot me aan en zei: ,,Ik schaam me soms dat ik Veenendaler ben. Het is schande!"

Gezelligheid kent geen tijd. Bij veel Poolsterbewoners bepaalt het klokje van de parkeermeter de gezelligheid.

 

Aart Aalbers