• Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek
  • Eddy Bossenbroek

Finaleweken: VRC via strafschoppen door (video)

VEENENDAAL Het moest uit de tenen komen, maar VRC heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de nacompetitie. De ploeg van Pieterkees Bom verloor de thuiswedstrijd tegen DSV met 1-2, maar wist zaterdagmiddag de return met 1-2 te winnen. Doordat er in de verlenging niet gescoord werd, moesten penalty's een winnaar aanwijzen. Daarin bleek VRC de betere, waardoor zij nog altijd kans maken op promotie naar de tweede klasse. ,,De ontlading na afloop was groot", aldus de winnende trainer Pieterkees Bom.

 

Jeroen van der Veer

In de thuiswedstrijd trof VRC al een zeer verdedigend DSV, maar dit was zaterdagmiddag nog erger. De ploeg hield continu genoeg man achter de bal, waardoor ze hoopten dat er zekerheid in de ploeg kwam. De strategie leek te werken, want in een spaarzaam moment kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Na een goedkoop gegeven strafschop, schoot de thuisploeg het cadeautje tegen de touwen. ,,Dat was een flinke tik", biecht Bom eerlijk op. ,,We waren even van slag en wisten niet wat te doen. Zij gingen daarna nog meer verdedigen en wij kwamen er maar nauwelijks doorheen."

 

,,Tijdens de rust hebben we elkaar recht in de ogen aangekeken en verteld dat het echt anders moest", aldus Bom. ,,Wel heb ik benadrukt dat we moesten blijven voetballen en niet te gemakkelijk de lange bal hanteren. Gelukkig heeft het gesprek geholpen, want in de tweede helft ging het veel beter."

 

Tegen de tien verdedigers, lukte het VRC alsnog niet om tot grote mogelijkheden te komen. Wel kwam het vaak voor het doel van de tegenpartij, maar ontbrak het steeds aan nauwkeurigheid. In de zeventigste minuut kwam daar toch de beloning, nadat Stefan van Leeuwen in de zestien onderuit gehaald werd. Een tweede gele kaart voor DSV volgde en tegen tien man, schoot aanvoerder Patrick Rebergen de penalty binnen.

 

,,Daarna was het helemaal tegen een muur voetballen", lachte Bom na afloop. Toch moest er nog één keer gescoord worden, om de 1-2 nederlaag van afgelopen donderdag goed te maken. In de persoon van Steven Diepeveen werd er een goudhaantje gevonden, want de spits wist in de laatste minuut zijn teen tegen de bal te krijgen. ,,De verlenging was meer dan verdiend."

 

In de resterende dertig minuten van de verlenging was VRC wederom de bovenliggende partij, maar moest het wel eenmaal de bal van de doellijn halen. Nadat ook de Veenendalers een rode kaart kregen (twee keer geel), leek de wedstrijd uit te lopen op strafschoppen. ,,Het was de bedoeling om de wedstrijd eerder te beslissen, maar dit lukte helaas niet."

 

Ondanks dat er niet getraind was op strafschoppen, wisten alle Veenendalers raak te schieten. De vijfde penalty van DSV werd door doelman Erwin Huijbens gekeerd, waardoor de nacompetitie voor VRC een gevolg krijgt. ,,VVOP is zaterdag onze tegenstander. Eerst thuis en die week daarna uit."