• Peter van Veen

Finaleweken: SKF-vrouwen bereiken de finale (video)

VEENENDAAL Na de 1-3 overwinning van afgelopen week was de taak voor de tafeltennisvrouwen van SKF helder; nog één keer winnen van VTV om 14 mei in de finale tegen Den Helder te mogen spelen. Deze opdracht werd glansrijk voltooid en tot ieders verbazing was de wedstrijd al na ruim een uur gespeeld. ,,Niemand had verwacht dat het zo eenvoudig ging", aldus coach Kees Moers.

 

Jeroen van der Veer

 

 

Toch had dit niets te maken met de tegenstander, want het was SKF dat in topvorm was. Met misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen werd VTC met een klinkende 3-0 overwinning van de tafel gespeeld. ,,Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek en we hebben niets weggegeven", zag ook de trotse coach.

 

In de eerste partij mocht Carla Nouwen het opnemen tegen Natalia Balicka en direct liet de SKF-speler zien dat er niets te halen viel in Veenendaal. Met duidelijke cijfers (11-6, 11-5 en 11-3) werd de toon van de wedstrijd direct gezet. ,,Het was schitterend om te zien hoe geconcentreerd de speelsters waren. Nouwen begon perfect en heeft geen cadeautjes weggegeven. Door haar begin, kreeg het hele team een duwtje in de rug."

 

De ervaren Brenda Vonk deed daarna hetzelfde als haar collega Nouwen. Tegen de jonge Vera van Boheemen werd duidelijk zichtbaar dat Vonk nog altijd een uitstekende speelster is en met enkele mooie punten werd Van Boheemen weggespeeld. De standen van 11-7, 11-5 en 11-3 logen er dan ook niet om. ,,Het ging echt bizar goed. Die meisjes trainen twintig uur in de week en ik braaf twee keer per week. Ik had gedacht dat het een lastige partij ging worden, maar ik wist precies wat ik moest doen en dan kan het zo lopen", sprak Vonk na afloop met een grote glimlach.

 

Publiekstrekker Met een 2-0 voorsprong, kon het duel gaan beginnen waar veel tafeltennisliefhebbers naar uit hadden gekeken. Tali Cohen mocht het opnemen tegen topspeelster Dong Li en vanaf de eerste bal was het publiek dan ook muisstil. De thuisspeelster vloog uit de startblokken en met twee keer 14-12 leek het een klinkende 3-0 te worden. Toch liet Dong Li daarna zien waarom ze zo hoog aangeschreven staat en door de 1-11 kwam de spanning terug.

 

Op dat moment begon Cohen steeds vaker naar haar linkerarm te grijpen en na de 4-11 moesten er duidelijke woorden van Moers komen. ,,Ik moest haar prikkelen, want het leek niet meer te gaan. Ik gaf haar de keus; of opgeven of alles geven. Want zoals ze speelde, kon eigenlijk niet."

 

Dat laatste gebeurde en Cohen liet zichzelf duidelijk zien. Bij een 2-2 stand won ze met 11-9, waardoor SKF de bezoekers met 3-0 versloegen. ,,Ik ben al een tijdje geblesseerd, maar dat zit ook in je hoofd. Tijdens de wedstrijd ga je daar aan denken en dan wordt het alleen maar krampachtiger. Gelukkig kreeg ik op tijd de goede aanwijzingen."

 

Door de overwinning mag SKF op 14 mei de finale van de eredivisie in Hilversum spelen. Tegenstander is opnieuw Den Helder, de ploeg die vorig jaar in de eindstrijd te sterk voor de Veenendalers was. ,,We hebben nu een rugzak vol ervaring", vertelt Moers. ,,Vorig jaar was het onze eerste keer in de finale en stonden wij strak van de zenuwen. Nu zal er ook wel spanning zijn, maar weten we wel wat we kunnen verwachten. Als ik het goed begreep is de supportersbus al gereserveerd, dus dat beloofd weer een spektakel te worden. Dat wij in de finale staan is al super, alleen zijn we allemaal sporters; we willen 'm winnen ook."

 

*Later volgt een video*