Finaleweken: 'Een uit de hand gelopen vriendenteam'

VEENENDAAL De champagne kan na dit weekend bij De Merino's ingeslagen worden. De ploeg van Henne Oostermeijer verkeert al wekenlang in topvorm en aanstaande zaterdag kan het dan eindelijk gaan gebeuren. Nog negentig minuten is de tweedeklasser verwijdert van de zo gewenste promotie. ,,We zijn toe aan de volgende stap", aldus de oefenmeester na de overwinning op Duno.

Jeroen van der Veer

In een competitie met veertien teams, heeft De Merino's na 21 wedstrijden een gat van tien punten geslagen ten opzichte van Hierden. Aanstaande zaterdag is op het eigen sportpark de directe concurrent de tegenstander. ,,Niets is lekkerder dan van hen de punten te pakken en daarmee het kampioenschap veilig te spelen", aldus aanvoerder Sebastiaan Klein. ,,We hebben hier een jaar hard voor geknokt en gaan het zaterdag met z'n allen gewoon flikken."

Het kan bijna niet meer misgaan, weet ook middenvelder Joop de Bruin. ,,Alle ingrediënten zijn aanwezig; een lentezonnetje, veel publiek en een voetballende tegenstander. Het lijkt eigenlijk niet beter te kunnen. Het is nu aan ons om het af te maken."

Toch moet er nog wel afgerekend worden met tegenstander Hierden. Zij bekleden de tweede positie in de tweede klasse en in de heenwedstrijd wisten zij De Merino's tegenstand te bieden. ,,In de eerste helft pakten zij een voorsprong, maar daarna schakelden wij bij en wonnen we met 1-4", herinnert De Bruin zich.

Het mag duidelijk zijn dat alle Veenendaalse spelers tot op het bot gemotiveerd zijn en ook aan vertrouwen is geen gebrek, benadrukt Klein. ,,We worden niet zo snel nerveus. Alle spelers zijn redelijk volwassen en hebben al ervaring. Natuurlijk is een kampioenswedstrijd altijd iets spannender, maar ik verwacht geen knikkende knieën."

SLEUTEL Waar de sleutel van het succes ligt, denkt De Bruin wel te weten. Zo worden trainer Henne Oostermeijer en assistent Erik Pater geprezen. ,,De onderwijzer en de nuchtere clubman blijkt een gouden combinatie te zijn. Iedereen binnen de selectie weet zijn taak en dat is hun verdienste."

Toch is het besef er dit seizoen ook gekomen dat De Merino's onder zijn niveau speelt. Vorig jaar wilde de ploeg na degradatie al direct terugkeren naar de eerste klasse, maar mede door de mentaliteit lukte dit niet. ,,Het kwartje is dit seizoen wel gevallen", benadrukt Klein. ,,We moeten elke wedstrijden de mouwen opstropen en dat besef was er vorig jaar niet. Dit jaar is dat anders en dan zie je dat wij tot grootse dingen in staat zijn."

,,We zijn een uit de hand gelopen vriendenteam", lacht De Bruin. ,,Een eenheid, die alles voor elkaar over heeft. Het klinkt misschien cliché, maar ik kan het niet anders verwoorden." Dat vriendenteam moet het zaterdag om 14.30 op sportpark De Groene Velden laten zien. Wint het, dan kan het volgens de spelers wel eens heel laat gaan worden. ,,Of heel vroeg, het is maar net hoe je het bekijkt."