• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Finaleweken: Veenendaal promoveert door strijdlust (video)

VEENENDAAL Allesbeslissende wedstrijden kunnen simpelweg nooit mooi, maar daar zal niemand bij Veenendaal om malen. De vierde klasser had bij Candia'66 maar één taak en die werd voldaan. Uit in Rhenen werd er met 0-1 gewonnen, waardoor er volgend jaar in de derde klasse gespeeld mag gaan worden.

 

Jeroen van der Veer

 

Zonder de gehele technische staf, die dit weekend in Turkije bivakkeerde, begon Veenendaal alles behalve goed aan de wedstrijd. Nadat beide supporterskampen voor een mooie opkomst zorgden, waren de zenuwen duidelijk zichtbaar. ,,Gezonde spanning", lachte Dennis Quint na afloop.

Op dat moment stond de razendsnelle buitenspeler even van een momentje alleen te genieten. Hij kwam voor zijn oom en tevens trainer Andre Quint naar Veenendaal en samen wilde ze maar één ding; promoveren. Met het kippenvel letterlijk op zijn armen, spreekt hij lovende woorden over zijn oefenmeester; ,, Iedereen weet dat hij weg moest van de club, maar desondanks heeft hij met de groep nooit de kop laten hangen. Het is hem zo ontzettend gegund. Geweldig dat wij het met z'n allen geflikt hebben."

 

Ondanks dat de staf in Turkije zat, hadden de twee familieleden vanmorgen even met elkaar contact. Het symboliseert de goede band tussen de twee: ,,Hij stuurde 'zet hem op neefje'. Dat vond ik tof van hem. Daarnaast kregen we ook een foto, vanuit de zon in een Veenendaal-shirtje."

 

Met Marcel Martens als eenmalige eindverantwoordelijke, was de openingsfase niet om aan te zien. Beide ploegen stonden stijf van de zenuwen en daaraan maakte spits Dennie Hulstein geen eind. De doelpuntenmachine kwam één op één met de doelman, maar de Veenendaler miste snelheid en werd alsnog ingehaald.

 

Na twintig minuten kwam het duel eindelijk echt los, al mocht Veenendaal van geluk spreken dat het elf tegen elf bleef. In een opstootje leek het er op dat Ferdi Gerritsen een kopstoot uit te delen, maar naar eigen zeggen was dit niet het geval. ,,Anders moest ik er wel van af, toch?"

 

Twee goede mogelijkheden werden vervolgens door Candia'66 niet benut, waarna Gert Jan Snijders zijn kwaliteit liet zien. De lange aanvaller wist van niets toch nog iets te maken en met een beetje geluk produceerde hij vijf minuten voor tijd de 0-1. ,,Daar zag de keeper er niet heel best uit, nee."

 

De pauze kwam voor beide ploegen op een goed moment, want de duels werden steeds feller. Na de onderbreking bleef het een wedstrijd op het heetst van de strijd en daar kon Quint wel van genieten. ,,Wij hebben een aantal ouderwetse jongens in het team. Daarbij telt alleen de overwinning en dat hoeft niet alleen met mooi voetbal. Zo'n instelling is wat je in zo'n wedstrijd nodig hebt en dat hebben we vandaag laten zien."

 

Met een uur op de klok, wist doelman Van der Beek de Veenendalers in de wedstrijd te houden. Met een heldhaftige redding, werd een goede mogelijkheid onschadelijk gemaakt. Vervolgens werden het veelal lange ballen en gokte Veenendaal op de counter, maar gescoord werd er niet meer. ,,Het was even hangen en wurgen, maar we hebben overwonnen. Zij dachten dat ze ons wel even konden verslaan, maar wij bleken strijdlustig", sprak Quint trots. ,,Het collectief heeft vandaag gewonnen."

 

Het was tevens de laatste wedstrijd van de buitenspeler, die volgend seizoen voor buurman Panter gaat spelen. De ploeg, die net als Veenendaal, promoveerde naar de derde klasse. ,, Toen Andre Quint te horen kreeg dat hij weg moest, besloot ik ook te gaan.  Misschien krijg ik later spijt, maar dat merk ik dan wel. Het is nu eerst tijd voor feest."