• plaquette bij het kruis op de berg

    Ichthus College Veenendaal
  • Oud-premier Balkenende sprak in 2016 bij het kruis op de berg

    Ichthus College Veenendaal

Herdenking fussilade 1944 bij kruis op de berg

09-11-2019, 15:11 | Lezersnieuws | hvl

VEENENDAAL - Op DV woensdag 20 november wordt bij het kruis op de berg de fusillade van 75 jaar geleden herdacht. Ook wordt Marietje van Ravenwaaij herdacht, die kort ervoor werd doodgeschoten. Er zijn bijdragen van jongeren en nabestaanden, onder wie Pauline Broekema. Op het Ichthus College opent commissaris van de koning, Hans Oosters, de oorlogstentoonstelling “Post uit de vergetelheid”

Op maandag 18 november wordt bij de lunchlezing “Broodje Geschiedenis” het verhaal verteld van het kruis op de berg. Woensdag 20 november begint met gastlessen op het Ichthus College. Auschwitz-overlevende Ernst Verduin deelt zijn verhaal met leerlingen, evenals de voormalige onderduiker Karel Beesemer. Erik Ader en Pauline Broekema zijn nabestaanden van slachtoffers van de fusillade. Zij geven ook gastlessen. Hans Oosters, commissaris van de koning, opent de reizende tentoonstelling “Post uit de vergetelheid”, over vijf mensen tijdens de Holocaust.

De plechtigheid bij het kruis op de berg begint om 14.30 uur. Naast nabestaanden zijn de (loco-)burgemeesters van Bilthoven, Rhenen en Veenendaal aanwezig. Ook wordt een bijdrage geleverd door leerlingen van het Ichthus College, de Johannes Calvijnschool en de Eben-Haëzerschool uit Rhenen, alsmede de koperblazers van “Irene” uit Ederveen. De veteranen van Veenendaal vormen de erewacht. Betty Bausch-Polak, de honderdjarige weduwe van slachtoffer Philip de Leeuw, is in verband met haar teruglopende gezondheid niet meer aanwezig. Namens haar wordt wel een boodschap voorgelezen. Ook spreekt Pauline Broekema.

De herdenking bij het kruis op de berg op woensdagmiddag 20 november is voor iedereen toegankelijk en begint om 14.30 uur. Belangstellenden kunnen hun auto parkeren bij de Groene entree bij Prattenburg. Fietsen kunnen gestald worden langs de Oude Veensegrindweg. Meer informatie is te vinden op www.hetkruisopdeberg.nl