• Leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal vragen aandacht voor 'Orange the world',

    Nynke van Staveren
  • Diverse gebouwen in de regio kleuren 16 dagen oranje!

    Gezamenlijke regionale Soroptimistclubs

Ook Cuneratoren kleurt oranje voor bestrijden geweld tegen vrouwen

02-12-2019, 17:32 | Lezersnieuws | Tieke

Bezoekers van Rhenen hebben het uiteraard al gezien. Sinds  25 november is de Cuneratoren oranje verlicht.  Dat is vanwege het project Orange the World, waarmee 16 dagen achterelkaar aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In onze regio kleuren gebouwen oranje in Wageningen, Rhenen, Renkum, Bennekom en Ede.  

 

Bij de start op 25 novemberwaren leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal aanwezig bij de verlichte Cuneratoren. Namens de gemeente Rhenen was wethouder Simone Veldboer aanwezig. Zij las een gedicht voor dat door Larissa Verhoeff, stadsdichteres van Ede, speciaal voor ‘Orange the World’ geschreven was. 

 

Wereldwijd kleuren gebouwen oranje

Iedere jaar kleuren overal in de wereld gebouwen oranje. Zo kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen! In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies besteedt aandacht aan Orange the World.  Ook het Provinciehuis in Utrecht is verlicht. 

 

Verlichte gebouwen in de regio

In de regio kleuren, op verzoek van lokale soroptimistclubs, meer gebouwen oranje; in Wageningen het gemeentehuis en Hotel de Wereld, in Ede de Concordiamolen, voor Renkum het gemeentehuis in Oosterbeek, in Bennekom de katholieke kerk en in Rhenen de Cuneratoren. In Rhenen heeft de Soroptimistclub Rhenen/Veenendaal e.o. de gemeente gevraagd mee te doen aan deze actie.

 

Actie Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Orange the World is een initiatief van UN Woman, de unie van Soroptimistclubs en Zonta.