• Muurschildering op Wereldkidz Achtbaan: 'Hand in hand tegen pesten'

    Jolanda Peek, schoolleider
  • Wereldkidz Mozaïek Petenbos zegt STOP tegen pesten

    Koen Relaes-Hols, schoolleider
  • Wereldkidz Balans zingt 'Pesten is niet cool' in de lounge van het Ontmoetingshuis

    Aukje van Hijum, schoolleider

Wereldkidz Veenendaal zegt NEE tegen pesten

22-09-2017, 11:30 | Lezersnieuws | Koen Relaes-Hols

De vier scholen van Wereldkidz in Veenendaal, Mozaïek Petenbos, Mozaïek Bongerd, Achtbaan en Balans, hebben deze week bewust stilgestaan bij de 'Week tegen pesten'. De landelijke Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van online pesten.

In deze week besteedden de vier scholen in alle klassen op verschillende manieren extra aandacht aan dit onderwerp. Vragen als 'Wat is het verschil tussen pesten en plagen' en 'Wat kun je zelf doen om (online) pesten tegen te gaan' werden besproken en er zijn posters gemaakt met hoe je je online moet gedragen. Tijdens de dramalessen zijn er rollenspellen gespeeld en spelletjes van de Kanjertraining gedaan en is het lied 'Pesten is niet cool' gezongen. Ook de begrijpend lezen teksten van Nieuwsbegrip stonden in het teken van de "week tegen pesten"

Daarnaast ging de aandacht speciaal uit naar de samenwerking tussen school, ouders en leerlingen om samen (online) pesten aan te pakken. 'We hebben elkaar nodig' zegt leerkracht Arie Verhoog van groep 7/8. Samen zorgen we voor een sociaal veilig en vertrouwd klimaat in de school. Pesten komt voor op en om scholen, maar ook buiten de school kan het pesten verder gaan. Steeds vaker worden leerlingen online gepest via WhatsApp, Snapchat of Facebook. Hoewel deze online manier van pesten buiten schooltijd en het schoolterrein plaatsvindt, heeft het wel een grote impact op de leerling op school. Daarom is het ook in deze situaties belangrijk om de school te betrekken.

De Wereldkidz scholen staan voor een veilige sociale basis voor alle kinderen. Door de inzet van de methode Kanjertraining worden wekelijks lessen gegeven rondom sociale vorming, de Week tegen Pesten is daar een goede aanvulling op. 'Wat we geleerd hebben deze week? Dat praten met elkaar helpt. Maak samen afspraken over hoe je je bijvoorbeeld gedraagt op WhatsApp'. Een zeer leerzame en mooie week waarin we weer veel over en van elkaar geleerd hebben want....."pesten is niet cool".

Meer weten over de week tegen pesten of over Wereldkidz? Kijk op https://www.weektegenpesten.com/ of op http://www.wereldkidz.nl/.