• Dansen met de vijand

    Roosje Glaser

Theater na de Dam: Meer dan alleen twee minuten stil staan

03-04-2018, 16:31 | Lezersnieuws | Manouk

Op vrijdag 4 mei om 20.00 uur ’s avonds houden we twee minuten stilte om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en die van conflicten nadien te herdenken. Theater De Lampegiet vult dit op een bijzondere manier aan. In het kader van Theater Na de Dam kunt u deze voorstelling bezoeken na de herdenking van de oorlogsslachtoffers. Om 21:00 is Dansen met de Vijand te zien in Theater De Lampegiet. Dansen met de vijand’ werd in april 2016 bedolven onder jubelende recensies van zowel vakpers als publiek. Vandaar dat de voorstelling dit seizoen in reprise gaat. Dansen met de Vijand vertelt het waargebeurde verhaal van Roosje Glaser. In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op het onvoorstelbare verhaal van zijn Tante Roosje, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre maar waargebeurde verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

Dansen met de vijand’ is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven.

Theater na de Dam

Theater na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers en artiesten om de dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Het is de tweede keer dat De Lampegiet meedoet aan dit initiatief.

De voorstelling begint om 21:00 uur en kost € 25,00 per persoon. Tickets kunnen online besteld worden op de website van Theater De Lampegiet of van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 –13:00 uur de balie van het theater.