• Gilbert in de Cultuurfabriek tijdens een bijeenkomst scholenproject

    Monica Brouwer

Steeds meer Gilbert-initiatieven in Veenendaal

21-01-2019, 22:10 | Lezersnieuws | Monica

Tijdens het maandelijkse Gilbert-café  vorige week werd duidelijk dat er steeds meer initiatieven van de grond komen. Niet alleen vanuit de werkgroepen van het Gilbertjaar, maar ook juist vanuit verschillende verenigingen en groepen uit de Veenendaalse samenleving.

Jeu de boules en scootmobielclub

Zo maakte de Veenendaalse jeu de boules vereniging ‘Les Sabots’ bekend dat ze contact hebben gelegd met de Antwerpse petanqueclub ‘Het Fortje’ en een uitwisseling gaan organiseren. Ook de scootmobielclub uit Veenendaal heeft contact gezocht met een club uit Antwerpen en zijn bezig om het jaarlijkse uitje in een Gilbertjasje te steken door naar Antwerpen te gaan.

Gilbert op scholen

Inmiddels is het scholenproject ‘Ik ben Gilbert’ van start gegaan. In totaal doen 2200 leerlingen mee aan dit project. De eigenschappen ‘creativiteit en ondernemerschap’ , die Gilbert ook had,  vormen de rode draad in het educatieve project voor het basisonderwijs. Elke bassischoolgroep sluit het project af in de Cultuurfabriek, waar ze Gilbert in levende lijve ontmoeten. Dinsdag 22 januari is de eerste van 38 afsluitende bijeenkomst in de Cultuurfabriek.

Gilbert in Olomouc

Barbora Hejduskova , student van de Faculteit Nederlands van de Palacky Universiteit in Olomouc heeft in het kader van haar stage in Veenendaal onderzoek gedaan naar Gilbert van Schoonbeke. Op 27 april zal zij aan de universiteit in Olomouc een lezing geven over Gilbert van Schoonbeke, het Gilbertjaar en haar onderzoek.

Tentoonstelling Gilbert ontmoet Veenendaal

In het Museum Veenendaal is van 19 januari tot 27 april de tentoonstelling over Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw te bewonderen. Het is de eerste van drie tentoonstellingen, die het museum in het Gilbertjaar organiseert. De expositie belicht de rol van de succesvolle ondernemer uit Antwerpen bij het ontstaan van Veenendaal en schept een beeld van het leven in de 16e eeuw.

Kinderworkshops in Museum Veenendaal

Museum Veenendaal organiseert tijdens het Gilbertjaar elke maand een workshop voor kinderen over een onderwerp, dat een link heeft met Gilbert. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld op 23 januari hun eigen stilleven maken, in mei een turfpotje maken en in juni een eigen turfaak bouwen.

Voor meer informatie over actviteiten in het Gilbertjaar, kijk op de website gilbertjaar2019.nl