• Met leem ingebouwde YOCOON ter vervanging van open haard.

    Maarten Kraanen

Schoon hout stoken: de oplossing

14-09-2018, 10:48 | Lezersnieuws | anne

Hout stoken zonder overlast voor milieu of omgeving: het is mogelijk. Maarten Kraanen uit Joppe (Gelderland) ontwikkelde hiervoor een revolutionaire schone houtkachel. Geen rookoverlast meer voor uw buren en geen schadelijke stoffen in het milieu. In een goed geïsoleerde woning levert de houtkachel voldoende om de woning van warmte te voorzien.


De YOCOON  heeft een schone verbranding omdat de temperatuur in de verbrandingskern tot 1200 graden oploopt. Een hoge verbrandingstemperatuur in combinatie met de juiste hoeveelheid zuurstof maakt dat nagenoeg alles verbrandt. Wat overblijft is waterdamp, CO2 en een minimale hoeveelheid stof. Stof die overigens niet schadelijk is voor gezondheid en milieu.


Massa-houtkachels slaan de warmte van het vuur eerst op in steen en geven deze vervolgens rustig vrij. Je voelt urenlang warmte na 1x stoken. In combinatie met een goede isolatie is 1 à 2x stoken per dag voldoende om een gehele woning van warmte te voorzien.

Alle soorten hout
Door de hoge verbrandingstemperatuur verbrandt de YOCOON alle soorten droog hout, ook naaldhoutsoorten, die bij een reguliere houtkachel schadelijke resten in de schoorsteen achterlaten. Voor alle houtstook geldt dat een vochtpercentage van maximaal 18% voor een betere verbranding zorgt. Goed gedroogd hout is niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant droog. Daarom levert YOCOON bij iedere houtkachel een vochtmeter.

Op de beurs
De YOCOON is verkrijgbaar in de houtkachels van VUURS en in op maat gemaakte leemkachels. Van 21-23 september is YOCOON samen met BouwEcologisch te zien op Beurs Eigen Huis, standnummer G1.20. Voor meer informatie of hoge resolutiemateriaal kijk op: www.yocoon.com en www.facebook.com/yocoon-houtkachel

Maarten Kraanen studeerde uurwerktechniek en was werkzaam in het theater met special effects. Zijn materialenkennis en technisch inzicht gebruikte hij om het bestaande concept van de rocketstove verder te ontwikkelen tot een solide verbranding.