• Hollandia ondergoed, een echt Veenendaals product, gemaakt aan de Kerkewijk.

    Museum Veenendaal
  • Op de tentoonstelling is ook een in stukjes geknipte BH te zien, in bruikleen van Lingerie Donna.

    Museum Veenendaal
  • Een kijkje in de Hollandia Wil anno 1949. Daar werden vooral wollen en nylon kousen gemaakt.

    Gemeentearchief Veenendaal

Nieuwe expositie over lingerie in Museum Veenendaal

03-01-2018, 10:11 | Lezersnieuws | Museum Veenendaal

Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellings-ruimte met publiekstrekker over lingerie. De tentoonstelling Nostalgie en Lingerie, Ondergoed van de bovenste plank loopt van 20 januari tot en met zaterdag 14 april en geeft de geschiedenis van de vrouwelijke ondermode weer.

Publiekstrekker

Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellingsruimte met deze publiekstrekker. Er worden kousen en ondermode getoond uit de voormalige Hollandia wol-en-kousen fabriek en Hollandia Tricotage welke een gevoel van nostalgie oproept. Wie kent de Hollandia Tricotage niet van zijn 'ondergoed van de bovenste plank' maakt. Ook is er aandacht voor exclusieve lingerie afkomstig van Lingerie Donna uit Veenendaal. Tevens u ontdekt dat er een verrassende link is tussen lingerie en de positie van de vrouw door de jaren heen met ondermode in bruikleen gegeven door het Museum van de vrouw uit Echt.

Geschiedenis

In de tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank wordt ingegaan op de geschiedenis van de lingerie met de hoepelrok uit de 16e eeuw, het korset uit de 17e eeuw en de crinoline uit 1850 en de moderne bh van Marlies Dekker. Deze verschillende verschijningsvormen van lingerie houden verband met de maatschappelijke ontwikkelingen van de vrouw. De komst van de crinoline is een goed voorbeeld. Het is een soort kooiconstructie van staaldraad en katoenen banden, die onder de rokken wordt gedragen om deze wijd uit te laten staan! Het dragen van de crinoline kwam voort uit de gedachte dat de vrouw er zo 'vrouwelijk' mogelijk uit mocht zien.

Breimachine

Ondermode uit grootmoederstijd en rondbreimachine uit eigen collectie

Een selectie ondermode uit grootmoederstijd van de Hollandia Tricotage (1937-1978) geeft een nostalgische tint aan de tentoonstelling. De Hollandia Tricotage is voortgekomen uit de Hollandia wol-en-kousen fabriek en was gevestigd aan de Kerkewijk. In 1860 ontstaat de rondbreimachine waarmee kousen van wol en later in de jaren '20 kousen van nylon werden gebreid.

Foto's

Ook zijn er foto's uit het gemeentearchief die de productie tonen in de Hollandia Wolfabriek en de Hollandia Tricotage. Lingerie van exclusieve merken zoals Marlies Dekker en Prima Donna van Lingerie Donna (Brouwersgracht) wordt getoond.

Museum Veenendaal is gevestigd in de Cultuurfabriek, Kees Stipplein 76, Veenendaal, museumveenendaal.nl.