• Peter kreukniet en Kees Boot

    Ellis Joosten

Na sloop nu ook collectief voor groenbranche 

19-06-2018, 14:37 | Lezersnieuws | Timo

Groenbedrijven bundelen krachten op circulair platform

Woensdag 13 juni jl. is in Veenendaal aan diverse groenbedrijven het collectief Insert gepresenteerd. Insert is sinds februari actief als collectief voor de sloopbranche om hergebruik van bouwmaterialen te stimuleren. Nieuw is dat het collectief nu ook gericht is op hergebruik van bomen, planten en materialen. De lancering vond plaats tijdens een bijeenkomst bij ingenieursbureau BOOT in Veenendaal. BOOT nam het initiatief voor de oprichting van Insert.

 

Insert is een collectief zonder winstoogmerk. Het doel van Insert is het verbinden en ondersteunen van partijen om samen het hergebruik van materialen te bevorderen. In de visie van Insert moet het normaal zijn dat bouw- en nu ook bomen, planten en groenmaterialen een nieuwe bestemming krijgen. Om dit circulaire proces op gang te brengen, zijn echter nieuwe vormen van samenwerking nodig, tussen bijvoorbeeld ontwerpers, landschapsarchitecten en groenbedrijven. Insert wil die samenwerking stimuleren en faciliteren.

 

Online marktplaats

Eén van de uitdagingen die circulair gebruik van groenmateriaal kent, is voorzien in volume. Alleen als groenbedrijven hun krachten bundelen, kunnen ze een antwoord geven op de vraag naar herbruikbare planten, bomen en materialen. Insert lanceerde al eerder, op 8 februari jl., een online marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen. Hierop vinden architecten en bouwers het gecombineerde aanbod van meerdere sloopbedrijven. Nu is de groenbranche aan de beurt om vanuit een eigen identiteit, maar wel op een centrale locatie, beschikbare materialen, bomen en planten te plaatsen. Het beschikbaar stellen van materialen én informatie daarover typeert de rol van Insert. De marktplaats bevordert het invoegen (‘insert’) van gebruikte materialen in nieuwe projecten en buitenruimte.

 

Circulair slopen en bouwen bevorderen

BOOT is als ingenieursbureau al jarenlang betrokken bij de engineering en realisatie van circulaire projecten. Daarbij krijgen materialen na demontage een nieuwe bestemming. Deze ervaring leidde tot het inzicht dat circulair slopen en bouwen de toekomst heeft. Dit vraagt om specifieke kennis én een andere werkwijze. Door als collectief samen te werken wil BOOT het circulair werken – voor de bouw gerelateerde branches - naar een volgend niveau brengen. Samen met de keten.