• Prijsuitreiking chrono nederlands kampioenschap

    Ben van de pavert
  • Als 1e over de finish

    Ben van de pavert

Mika van de pavert laat van zich horen!

10-07-2019, 21:18 | Lezersnieuws | Ben

Karter Mika van de Pavert toont zijn talent: nu al eerste overwinning in NK tweetakt!

KERPEN – Dit jaar overgestapt naar het hoogste niveau van het Nederlandse karten bewees Mika van de Pavertafgelopen weekeinde zijn talent. De snelheidsduivel uit Veenendaal, die zaterdag tien wordt, snelde tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap RotaxMax naar de dagoverwinning in de Micromax-klasse. Dat deed hij op zeer overtuigende wijze, want op het snikhete circuit van Kerpen snelde hij naar de poleposition om vervolgens zowel de prefinale als de finale te winnen.

Natuurlijk was allang duidelijk dat Mika een talentvol rijder is. Vorig seizoen werd hij als rookie immers derde in het eindklassement van de Parolin Rocky-klasse in het Nederlands kampioenschap viertakt. Maar de overstap naar het NK tweetakt is behoorlijk groot. Dat Mika nu al een race wint, zegt dan ook veel over zijn potentie. 

Vanzelfsprekend was hij heel blij met zijn overwinning op de Duitse piste waar Formule 1-grootheden als Sebastian Vettel en Michael Schumacher ooit het racen leerden. “Dit is echt zo gaaf. Ik had echt niet verwacht dit jaar al te kunnen winnen”, sprak Mika met een brede lach op zijn gezicht. Toch kwam dat na zaterdag niet meer als een heel grote verrassing. “Ik was steeds de snelste in de trainingen.”

En dan te bedenken dat hij op vrijdag, als de eerste vrije trainingen voor een raceweekeinde beginnen, niet eens present was. Hoe het kon dat hij meteen snel was? “We hadden zaterdag de afstelling van de kart meteen goed, dat scheelde wel.” Dat liet hij ook zien tijdens de kwalificatie en ‘dus’ denderde hij naar zijn eerste poleposition in het NK tweetakt. Het beloofde wat voor de daaropvolgende prefinale.    

Als eerste gestart denderde hij daarin als eerste door de eerste bocht. Zo had hij zich direct de beste uitgangspositie voor de rest van de race verschaft. Maar in de dit jaar zeer sterk bezette Micromax-klasse is de concurrentie hevig en na een aantal ronden werd hij ingehaald door Tommie van der Struijs. “Ik heb daarna een tijd achter hem aangereden. In de laatste ronde wist ik dat ik wat moest doen om nog te winnen. Toen heb ik hem ingehaald.”

Mika zei het alsof het de normaalste zaak van de wereld was, maar het getuigde van ‘racecraft’ en zelfvertrouwen dat hij dat op zo’n koele manier deed en de inhaalactie bovendien succesvol afrondde. In ogenschouw genomen dat hij rookie is en pas een paar wedstrijden in een tweetaktkart reed, maakte het zijn prestatie des te knapper. “Ik wist dat als ik Tommienog wilde inhalen ik het nu moest doen.”

Dankzij die overwinning mocht hij ook de finale van poleposition beginnen. “De start ging weer goed. Ik kwam weer als eerste door de eerste bocht. Ik reed daarna een stukje weg van de rest, maar later werd ik toch ingehaald. In de laatste bocht van de race heb ik mijn plek teruggepakt en won ik toch nog”, zei Mika met een glimlach.   

Na afloop van de races op de baan in Kerpen was hij nog steeds een beetje verbaasd wat hij zojuist had gepresteerd. “Want een tweetaktkart gaat harder en erin rijden is zwaarder”, legde hij uit. “Je hebt meer concurrentie, maar het is daardoor ook veel leuker. In het begin van het seizoen moest ik best even wennen, want ik had meer kracht nodig. Thuis doe ik nu oefeningen om sterker te worden en dat gaat goed.” Dat kun je wel zeggen. Aan zijn resultaten in Kerpen te zien is hij nu al sterk genoeg!  

Mika van de Pavert wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Ben van de Pavert Sanitair.