• De BioBlitz statistieken van 2019

  iNaturalist
 • De meetlocaties in Kwintelooyen

  iNaturalist
 • Andere waarnemingen van de Lettersierschildpad

  iNaturalist
 • De verspreiding van het Aziatische Lieveheersbeestje

  iNaturalist

Leerlingen Rembrandt College ontdekken vreemde soorten in Kwintelooyen.

17-06-2019, 14:01 | Lezersnieuws | Jelle

Huh? Een schildpad?

Vol ongeloof werd er door de verrekijkers naar het water gekeken. Nog eens in de ogen wrijven, lens scherp stellen, maar het klopte toch echt dat er in het meertje een schildpad op een tak lag te zonnen!

De 2e klassen van het Rembrandt College hebben samen met studenten van de Wageningen Universiteit, een BioBlitz onderzoek gedaan in Kwintelooyen.

Citizen Science

“Leerlingen leren op een aantrekkelijke manier biodiversiteit te observeren. Wetenschappers gebruiken deze data om kenmerkende soorten te volgen. Leerlingen werken dus samen met de wetenschap, wat we Citizen Science noemen. Deze manier van leren is leuk, leerzaam en draagt bij aan de wetenschap” Aldus Jelle Kabbes, docent aardrijkskunde.

Rode Lijst

Er zijn soorten aangetroffen die bedreigd zijn. Leerlingen vonden het prachtig om bruine en felgroene zandhagedissen te spotten en er werd hard gegild toen er een addertje in het gras werd ontdekt. Toch is het ook confronterend te weten dat die soorten met uitsterven worden bedreigd.

Waterkwaliteit

Hoe kun je de waterkwaliteit bepalen zonder watertestjes te doen? Door te letten op soorten die alleen kunnen leven in gezond water. De waarnemingen van volwassen Haften (Pterygota) duidt op een goede waterkwaliteit.

Verschillen met BioBlitz 2018

Voor leerlingen is het heel leerzaam te ontdekken dat er verschillen zijn met de observaties van vorig jaar.

Vorig jaar is de Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum) waargenomen. De vliegtijd van deze libel kent zijn hoogtepunt in juni, juli en augustus. De waarneming was toen vroeg, maar 2018 kende een warm voorjaar. De temperatuur was eind mei 2019 veel lager. 

En die schildpad?

Er zijn ook vreemde soorten waargenomen. In het meer dus een Lettersierschildpad (Trachemys scripta) en aan de oever een Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis). De schildpad zal waarschijnlijk hier zijn uitgezet.

“Natuurlijk is een waarneming als deze erg bijzonder en werd er om gelachen, maar de invloed van een schildpad op de biodiversiteit kan heel negatief zijn. Het Aziatisch Lieveheersbeestje is rond 1996 ingevoerd in Nederland als bestrijder van bladluizen in kassen. Het bleek echter ook inheemse Lieveheersbeestjes te verslinden” Aldus docent biologie, Ella Vingerling.

Er zijn geen inheemse Lieveheersbeestje waargenomen tijdens de Bioblitz 2019, een teken dat vreemde soorten een negatief effect hebben op de biodiversiteit.

Het onderzoek levert veel kennis op!