Informateur kan snel klaar zijn

29-03-2018, 16:09 | Lezersnieuws | Job

De uitslag van de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezing heeft een moeilijke puzzel opgeleverd voor de grootste partij, de CU, die een informateur heeft aangewezen voor een (in)formatie die moet leiden naar een formateur die kan slagen en zal uiteindelijk moeten leiden naar een nieuwe coalitie.

Ik kan me echter niet voorstellen dat de lokale partijen een rol kunnen gaan spelen: Lokaal Veenendaal is de aardsvijand van de Christen Unie. Winkelopening op zondag afdwingen als de CU niet aanwezig is in de raad en daar vervolgens mee lopen pochen als "de flinke jongen". Pro-Veenendaal is een partij van enkele zetelrovers, 3 van de 4 fractieleden hebben voor een andere fractie al in de raad gezeten, is ook geen fraaie binnenkomer in de coalitie. Bovendien is halverwege de coalitie periode hun wethouder uitgetreden, hetgeen uiteindelijk zeer  bevorderend was voor de eenheid in de met CU aangevulde coalitie.

Nee, de meest eenvoudige weg is: "laat de huidige coalitie haar werk afmaken": CU 8, VVD 5, D66 2, CDA 3 en SGP 4 zetels maakt samen 22 van de 33 raadszetels. (67%) Een comfortabele meerderheid zou ik zeggen, die werd gekozen door de kiezers.

Bijkomend voordeel: bij een snelle coalitievorming kan er heel veel energie en tijd worden gestoken in de procedure om een nieuwe burgemeester naar Veenendaal te halen. Want met dat proces zijn dezelfde mensen betrokken die nu als de onderhandelaar voor een coalitie gaan aantreden.

Coalitie, doorgaan met jullie werk. De kiezer wil het zo.

Job van Hardeveld.