• GroenLinks staat voor een bruisend Veenendaal

    Freek Visser

12 Verrassende voorstellen van GroenLinks Veenendaal

05-03-2018, 12:18 | Lezersnieuws | Jurgen

GroenLinks Veenendaal heeft onlangs haar verkiezingsprogramma Veenendaal 2.0 gepresenteerd. Opvallende voorstellen zijn:

1) Leegstaande bedrijfspanden mogen wat GroenLinks betreft een (tijdelijke) culturele functie krijgen en worden omgevormd tot studio's, ateliers of woningen.

2) Wonen in het centrum, bijvoorbeeld boven winkels, mag gestimuleerd worden. Dit is een bijdrage aan het woningtekort en komt de leefbaarheid van het centrum ten goede.

3) Studenten- en vluchtelingenhuisvesting kan gecombineerd worden. Studenten kunnen, in ruil voor een lage huur, vluchtelingen helpen met het leren van de Nederlandse taal, inburgeren of hun studie.

4) GroenLinks wil geen kostbare verhuizing van theater De Lampegiet, maar wel ruimte voor een kleine zaal en poppodium voor jongeren. Een openluchtpodium op de Grift kan in de zomer voor nieuw vermaak zorgen.

5) In Veenendaal is er weinig geld voor cultuur, sport of onderhoud van de openbare ruimte. Dit komt, omdat Het OZB-tarief hier één van de laagste van het land is. Wat GroenLinks betreft mag de OZB omhoog. Het is niet fair dat bedrijven en villabewoners het meest profiteren van belastingvoordelen en sport, cultuur en onderhoud van openbare hiervan de dupe zijn.

6) GroenLinks wil een verbod op de inzet van drones boven de bebouwde kom. De met camera's uitgeruste vliegtuigjes zijn een onnodige inbreuk op de privacy en verstoren de rust van mens en dier.

7) De stevige inzet van de gemeente op het 'voorkomen' van alcoholgebruik door tieners vindt GroenLinks sterk overdreven en ineffectief. Zonder coffeeshops is er nog steeds drugsgebruik, maar dan op straat. Zonder bordelen is er nog steeds prostitutie, maar dan zonder controle. GroenLinks wil een realistisch alcohol-, drugs en prostitutiebeleid om overlast op straat te voorkomen.

8) Tegen discriminatie en racisme dient hard opgetreden te worden. Mensen mogen niet beoordeeld worden op hun afkomst, huidskleur, geslacht of seksuele voorkeur.

9) GroenLinks is tegen het verbreden van de Rondweg-oost tot een soort 4-baans snelweg en wil dat de Hoofdstraat open blijft voor fietsers. In woonwijken moeten autoluwe buurten komen waar spelen en fietsen voorrang hebben op auto's. Bij de NS-stations moeten voldoende stallingen komen voor fietsparkeren.

10) Sportvelden die op zondag niet gebruikt worden, wil GroenLinks op die dag ter beschikking stellen aan sportverenigingen die ruimtenood hebben en wél op zondag willen sporten.

11) Gezonde bomen moeten niet langer gekapt worden. Zij zorgen voor een prettigere woonomgeving en dragen bij aan het voorkomen van wateroverlast. De afgelopen jaren zijn er op teveel plekken gezonde bomen gekapt.

12) Om overgewicht bij jongeren tegen te gaan, is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor bewegingsonderwijs op scholen. GroenLinks is voorstander van het uitbreiden van het aantal uren ten behoeven van 'vrij zwemmen'. In parken zouden outdoor-fitness-apparaten mogen komen om zo 'gezonde hangplekken' te creëren. Langs het Valleikanaal kan een wandelroute worden aangelegd.