• ‘Cora in actie tijdens de Snowy Mountains cross triathlon wereldkampioenschappen 2016’

    Cora Mulder

‘Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!’

17-04-2018, 07:48 | Lezersnieuws | Sanne

Velen in de triathlonwereld kennen de naam Rob Barel. De wereldkampioen en olympiër is misschien wel Nederlands meest succesvolle triathleet tot nu toe. Maar wat velen wellicht niet weten: achter elke man staat ook een sterke vrouw. Een drievoudig ironwoman zelfs. Cora Mulder was ooit fanatiek basketbalster, maar raakte dankzij Rob besmet met het triathlon-virus en is als vrouwelijke pionier voorlopig nog niet van plan daarmee te stoppen.

‘Laat ik het ook eens proberen.’ Het was deze uitspraak waarmee Cora in 2000 de eerste stappen richting de triathlon zette. Na jaren met Rob mee te zijn geweest op, begon het bij haar ook te kriebelen. Terug van de Olympische Spelen in Sydney, hakte ze de knoop en besloot ze het gewoon maar eens te doen. ‘Ik zag zoveel verschillende soorten mensen deze sport beoefenen en dacht: waarom zou ik dat niet ook kunnen?’

Haar eerste wedstrijd was in Tasmanië. Het water was ijskoud en ze zag zelfs mensen in wetsuit op de fiets stappen. Toch was ze meteen om. De sfeer, de gezelligheid, het feit dat iedereen tegelijk start ongeacht niveau. 

Ze sloot zich aan bij de kersverse triathlonvereniging van VZC, waar ze op dat moment de enige vrouw was. Dit hield haar echter niet tegen en ruim 15 jaar later deelt ze de kleedkamer met maar liefst 50 andere vrouwen die de weg naar de triathlonsport hebben gevonden.

Dat triathlon steeds populairder wordt is volgens Cora goed te merken. Steeds meer mensen hebben door dat je niet per se meteen een hele Ironman hoeft te kunnen als je wil beginnen met deze sport. Wat Cora er overigens niet van weerhoudt om deze uitdaging wél aan te gaan. Ze heeft maar liefst 3 hele triathlons op haar c.v. staan en staat komende week aan de start van het NK cross-duathlon bij de Pyramide van Austerlitz.

Volgend jaar wordt ze 60 en eigenlijk zou ze dan wel weer een hele triathlon willen doen. Of Rob ook trots op haar is? ‘Ja, ik denk het wel’, aldus Cora. Ze vraagt hem wel eens advies bij het maken van een trainingsschema, maar het is niet zo dat hij haar vertelt wat ze moet doen. ‘Ik ben wel fanatiek, maar het moet vooral ook wel leuk blijven’, lacht ze.

Wat ze als advies heeft voor vrouwen die ook wel een triathlon zouden willen proberen? ‘Probeer het gewoon! Start eens met een 1/16e, 1/8e of doe een trio. Laat je niet afschrikken, maar zet gewoon die eerste stap en denk net als ik: ‘Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!’