• Zweedse arthouse-film Sami Blood in Filmhuis Veenendaal

    Filmhuis Veenendaal

Zweedse Sami Blood in het filmhuis

18-02-2018, 20:30 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 24 februari 2018, 20:30 tot zondag 25 februari 2018, 17:00

Locatie:

Kees Stipplein 6, Veenendaal
Filmzaal Stiplounge
Veenendaal

Aanstaande zaterdagavond 24 februari om 20.30 uur is de film Sami Blood te zien in de tijdelijke locatie Stiplounge op het Kees Stipplein. Dit regiedebuut van Amanda Kernell toont een indrukwekkende geschiedenis over rassendiscriminatie in het Zweedse Lapland. Trouw blijven aan tradities of de eigen cultuur loslaten?

De jaren dertig: de veertienjarige Elle-Marja en haar zusje wonen in het Zweedse gedeelte van Lapland en leven op traditionele Sami-wijze. Ze houden rendieren en dragen kleurige kleding. Als ze naar een Sami-kostschool gaan, mogen ze niet meer hun eigen taal spreken, de voertaal is er Zweeds. Waar ze ook lopen, krijgen ze de vreselijkste beledigingen naar het hoofd geslingerd. Terwijl Elle-Marja wordt blootgesteld aan de rassendiscriminatie en rassenonderzoek op haar kostschool, begint ze te dromen over een ander leven. Om dat te bereiken moet ze een andere identiteit aannemen en breken met haar cultuur en familie.

Gifted op zondagmiddag

De Amerikaanse film Gifted draait op zondagmiddag 25 februari om 14.30 uur in het Veense filmhuis. Frank Adler is een vrijgezel die zijn hoogbegaafde nichtje, Mary genaamd, opvoedt in een kustplaatsje in Florida. Frank probeert ervoor te zorgen dat Mary een normaal leven kan leiden. Zijn plannen worden gedwarsboomd als zijn moeder de wiskundige talenten van het meisje ontdekt en plannen maakt om Frank en Mary uit elkaar te halen.