• Het koninklijk uitzicht over de Rijn

    Pieter de Vries

Welke vorsten zaten aan De Koningstafel?

19-06-2018, 22:59 | Lezersnieuws | Pieter de Vries

Datum:

donderdag 21 juni 2018, 19:00 tot 20:30

Locatie:

Grebbeweg 123
parkeerplaats militair ereveld Rhenen
Rhenen

Naar welk vorstenhuis verwijst ?De Koningstafel? in Rhenen? Naar de Oranjes? Of de keurvorsten van de Palts? Of de Friese warlords Aldgisl en Redbad? Donderdagavond geeft gids Jan Blaas een antwoord, op een cultuur-historische excursie over de Grebbeberg.

Misschien keurt de gids alle drie antwoorden goed. Want deze steile heuvel biedt al eeuwenlang een koninklijke blik over rivierenland. Dat was 1300 jaar geleden al zo. Toen kon je vanaf het oeroude aarden fort, dat er nog steeds ligt, van verre zien welke koopvaarders over de Rijn naderden.

Dankzij dit zelfde uitzicht kon je in de 17e eeuw tijdig de naderende schepen van koningen en diplomaten herkennen. Dat was belangrijk, want deze hoge gasten waren op weg naar de Staten Generaal in Den Haag. Maar ze werden eerst even in Rhenen bijgepraat door een verjaagde protestante keurvorst uit Heidelberg, die plannen smeedde om de rooms-katholieke Duitse keizer Ferdinand II te verdrijven.

En het uitzicht was er ook in de jaren ?50 van de vorige eeuw. Toen reden de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet hier op de berg op hun paarden, onder toezicht van hun moeder, koningin Juliana. De koninklijke paardrijdbak is nu overwoekerd, maar het fascinerende uitzicht is er nog altijd.

Een plateau, veertig meter boven de Rijn, is letterlijk een hoogtepunt op het rondje door de bossen van de Grebbeberg. In anderhalf uur kom je over beukenlanen en langs oeroude eikenstobben en percelen grove dennen tussen eindeloze velden met varens. Met onderweg de sporen die vertellen over de rol die deze heuvel speelde in de geschiedenis en wie hier ooit woonden en werkten. Onderweg is er altijd kans op een ontmoeting met de tegenwoordige bewoners van dit beschermde natuurgebied: ree?n, runderen, een kudde paarden.

Donderdag 21 juli, 19.00 uur, parkeerplaats militair ereveld, Grebbeweg 123, Rhenen. Volwassenen ? 3, t/m 12 jaar ? 1,50. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is geschikt voor iedereen die goed kan lopen. Honden mogen niet mee. De wandeling is in de zomermaanden elke eerste en derde donderdag van de maand.