• Laurens ten Kate

    Corbino

Rituelen in een individualistische tijd.

16-05-2018, 22:27 | Lezersnieuws | Jan Dijksterhuis

Datum:

zondag 10 juni 2018, 10:00

Locatie:

Vijftien Morgen 2
Het Venster
Veenendaal

Zondagmorgen-lezing: ?Gemeenschap tussen oud en nieuw:rituelen in een individualistische tijd? - door Laurens ten Kate

Heeft de wereld zin? Speelt deze vraag nog een rol in een wereld waarin talloze antwoorden voorhanden zijn? In een wereld waar ieder zijn eigen waarheid lijkt de hebben, en waar alternatieve feiten, nepnieuws en manipulatie bestaan?

Laurens ten Kate zal laten zien hoe je vanuit een vrijzinnig perspectief naar de moderne kunst, maar ook naar nieuwe sociale media kunt kijken: als ?ruimtes? waar het onderscheid tussen werkelijkheid en fictie op het spel staat. En dat is inspirerend en tegelijkertijd beangstigend.

Daarbij gaat het over de vraag hoe mensen in een globaliserende en meer en meer pluralistische wereld hun zinvragen beantwoorden en zo bescherming zoeken in een tijdelijk ?thuis?. Het gaat dan over verbeelding, schepping en transcendentie (zie Ten Kate?s boek De vreemde vrijheid), en hoe rituelen, zowel persoonlijke als relationele, daarin een nieuwe rol spelen.

Laurens ten Kate is filosoof en theoloog. Hij was werkzaam als onderzoeker aan de Theologische Universiteiten in Utrecht en Kampen, aan het Heyendaal Instituut voor Interdisciplinaire Religiestudies van de Radboud-Universiteit Nijmegen.

Sinds 2002 is hij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht (UvH) als universitair hoofddocent filosofie en religiestudies en als bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme.

Om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van ? 5,- per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Plaats: Vijftien Morgen 2, Veenendaal Datum: Zondag, 10 Juni 2018 Aanvang: 10.00 uur