Dwalen door een bos vol verhalen

02-05-2018, 23:55 | Lezersnieuws | Pieter de Vries

Datum:

donderdag 3 mei 2018, 19:00 tot 20:30

Locatie:

Grebbeweg 123
parkeerplaats militair ereveld Rhenen
Rhenen

Gidsen van het Rhenens Cuneragilde gaan dit voorjaar en in de zomer twee keer per maand de Grebbeberg op voor een cultuur-historische avondwandeling. Elke eerste en de derde donderdag van de maand kun je mee om het Grebbebos en de mysteries van deze bijzondere plek in de schemering te beleven.

Het uitstapje van anderhalf uur gaat over een heuvel die sinds mei 1940 in ons nationale collectieve geheugen staat gegrift. Maar ?De Greb? is meer dan alleen het slagveld waar 420 Nederlandse en 250 Duitse mannen stierven.

De Greb is vooral een geologisch monument met sporen uit de oertijd, die vertellen hoe het hier begon. En je ziet ook wat het nu is geworden: kraamkamer en domein van kleine en grote wezens, van vleermuizen en bosuilen tot ree?n en wilde paarden. Een bos met chique beukenlanen, percelen voormalig productiebos met grove dennen en hun familie, de dansende vliegden.

Oeroud akkermaalshout herinnert aan eekschillers en hun strijd om het bestaan. Onder de linden op Koningstafel werd het goede leven gevierd, het was ooit een picknickplek van vorsten. Hier ligt ook een aardfort uit de dagenraad van onze geschiedenis; de tijd waarin legendes werden geboren, zoals die over Sint Cunera en Koning Redbad.

Start: parkeerplaats militair ereveld, Grebbeweg 123, Rhenen. Elke 1e en 3e donderdag van de maand, 19.00 uur. Kosten ? 3, t/m 12 jaar ? 1,50. Aanmelden is niet nodig. Honden mogen niet mee. Andere data: donderdag 3 mei, 17 mei, 7 juni, 21 juni, 5 juli, 19 juli, 2 augustus en 16 augustus.