• Bluespoon ontwikkelde een signature dish van duurzame makreel, voor Good Fish Foundation

    Bluespoon

Chefs Table Vislunch

19-06-2018, 15:47 | Lezersnieuws | maud veraar

Datum:

maandag 9 juli 2018, 12:00 tot 14:00

Locatie:

Kerkewijk 46 46
Tuin van Good Fish Foundation
Veenendaal

Good Fish Foundation nodigt chefs van Veense restaurants uit voor een 'Chefs Table Vislunch' waar horecaondernemers achtergronden krijgen over vissoorten en de mogelijkheden van een duurzame inkoop. Maandag 9 juli 2018 van 12.00 uur tot 14.00 uur in de tuin van Kerkewijk 46 te Veenendaal. Aanmelden kan via een whatsapp op telnr: 0624512051 bij Esther Bussink (GFF).

Good Fish Foundation (uitgever van de VISwijzer) onderzocht de menukaarten van 500 restaurants die in 2016 op restaurantsite Dinnersite hadden aangegeven met de VISwijzer te werken. Op 81% van deze menukaarten stond ten minste één vissoort die rood scoort op de VISwijzer. Van deze 81% heeft 32% van de totale menukaarten één rode vissoort op de kaart, 30% heeft 2 rode vissoorten en de overige 19% heeft zelfs 3 of meer rode vissoorten op de kaart staan.

De belangrijkste 'rode' vissoort die geserveerd wordt is de tropische garnaal (gamba), die op 61% van de menukaarten gevonden is. Ook verse tonijn (dat is meestal geelvin, maar kan ook blauwvin of bigeye tonijn zijn) scoort vrijwel altijd rood en staat op 31% van de menukaarten. Daarnaast staat er op maar liefst 15% van de menukaarten paling (Europese aal). Dit terwijl paling een ernstig bedreigde diersoort is en er nog geen duurzame visserij of kweek mogelijk is. Ook de rode soorten als rog, spiering, zwaardvis en botervis werden gevonden op menu's.

De organisatie was de afgelopen week volop in het nieuws en haalde zelfs het 20.00 uur journaal met haar onderzoek naar 'rode' vis in restaurants. Fijn dat het zoveel aandacht krijgt, zegt Directeur Maud Veraar, want overbevissing is het grootste milieuprobleem ter wereld na klimaatverandering.

Nu het onderzoek erg in het nieuws is geweest merkt GFF dat er al mooie initiatieven genomen worden. Chefs halen gamba's, paling en sliptong van de kaart of vragen ons om advies. Een aantal restaurants ontwikkelen mooie duurzame 'signatuur dishes' met enkel goede vis. Tijdens de Chefs Table Vislunch hopen we ook met chefs in Veenendaal goede vis op de kaart te zetten!