Winnaars

Inwoners van Veenendaal konden afgelopen week in vijf gemeenten stemmen.

Er zijn niet veel plaatsen in Nederland die ons dat na kunnen zeggen. Zo stemden bewoners van het Veeneind niet voor de Veense gemeenteraad, maar voor de gemeenteraad van buurgemeente Rhenen. Woonde je aan de Kooiweg dan moest je naar Renswoude om je burgerplicht te vervullen. Woonde je in het meest westelijke puntje van Veenendaal, de Haspel, dan was de Utrechtse Heuvelrug de plek om je stem uit te brengen.

En bewoners van de Veenendaalse weg mochten – ondanks hun prachtige straatnaam – zelfs niet in de provincie Utrecht stemmen, maar moesten naar het Gelderse Ede om hun stembiljet in de kliko te gooien.

Maar de meeste Veenendalers konden gewoon terecht in één van de 36 stembureaus verspreid over de gemeente, waaronder zelfs een Engelse dubbeldekker-bus.

En zo zijn er nu dus niet alleen Veenendalers die de ChristenUnie weer de grootste partij hebben zien worden. De Rhenense en Edese Veenendalers zagen de SGP het grootst worden en het selecte Veense gezelschap wat aan de Haspel woont zag de VVD als grootste uit de stembus komen.

Bijzonder vond ik ook dat je op het stembiljet voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gevraagd werd een witte stip rood te kleuren. Nu bleek die stip niet wit, maar grijs te zijn. Die je vervolgens dan wel weer rood kon inkleuren om vervolgens in een gele kliko te gooien. Je zult toch maar kleurenblind zijn.

Ik houd van het verkiezingscircus.'Gelukkig zijn de eerstvolgende verkiezingen al weer op 10 mei. Dan mogen we met z'n allen proberen Waylon in de finale van het Eurovisiesongfestival te stemmen. Wie wil dat nou niet?

Jurgen Hillaert