Watertoren

Op de tekentafel staat bij plan Brouwerspoort 'gebouw 10' ingetekend met daarin appartementen en winkels. Veel shoppend kooppubliek zou voor de pui langs de oversteek maken van Hoofdstraat door de Van Kreelpoort naar de Brouwersgracht. Goed voor de omzet in de winkels! Zo kochten winkeliers en particulieren voor vele miljoenen aan onroerend goed rond de bouwplaats die in de volksmond het Stadsstrand is gaan heten. De recessie vertraagde echter gebouw 10. De gemeente gaf toestemming om op het braakliggende terrein tijdelijk een stadsstrand te maken. Met tijdelijk hadden omwonenden geen moeite.

Anno 2018 zien de winkeliers dat de door hen zeer gewenste looproute voor winkelend publiek nog steeds niet is gerealiseerd. Volgens een ondernemer is zijn A-locatie een C-locatie geworden. Het kooppubliek draait om als men in het gebied van de Van Kreelpoort loopt en de Tuinstraat nadert. Logisch… het ziet er niet echt winkelachtig uit. 

De gemeente zal, ondanks de vele sympathie voor het stadsstrand, haar toezeggingen over looproutes maar ook het bestemmingsplan moeten waarborgen. Wellicht via een gatenkaas model, zodat je ook het Stadsstrand ziet liggen. Het winkelend publiek moet immers verder gelokt worden. Maar om daarvoor een look a like watertoren te gebruiken in plaats van enkele zeer aantrekkelijk ogende winkels komt mij niet logisch voor. Ik denk dat van de 100 klanten er 99 omdraaien als ze in de verte zo'n saaie toren zien staan.

We hebben 50.000 euro in de Grift gegooid door onderzoek te doen naar verplaatsing van theater de Lampegiet naar het Stadsstrand. Dan kunnen we toch ook nog wel even een echte deskundige naar dit probleemplaatje laten kijken..?

Aart Aalbers