Vuurvlinders

Wie dacht dat de katholieken na de beeldenstorm uit Veenendaal verdreven waren, moet op Koningsdag maar eens gaan kijken bij voetbalvereniging De Merino’s op sportpark De Groene Velden… Maar eerst moeten we even terug in de tijd.

We spreken over het jaar 1566. Tijdens de Nederlandse Opstand worden op grote schaal katholieke kerken geplunderd en heiligenbeelden vernield door protestanten. Maar in Veenendaal wordt in dat jaar juist een katholieke kerk ingewijd: de Nijeuwe Veenkercke. Beter bekend als de Oude of Sint-Salvator Kerk. Tegenwoordig het oudste monument van onze stad.

Veenendaal wordt als zelfstandige parochie van Rhenen afgescheiden. (Tja, het kan verkeren…) Maar zelfs als in 1580 de uitoefening van de paapse eredienst in onze provincie verboden wordt, blijven er rooms-katholieke missen gehouden worden in de Sint-Salvatorkerk. Wél wordt zekerheidshalve het kerkzilver verkocht… Maar het duurt toch nog tot 1592 tot de Roomse pastoor definitief vervangen is door Calvinistische predikanten.

Nu, ruim vier eeuwen later, staan in Veenendaal de katholieken weer naast én tegenover hun andersgelovige stadsgenoten. Voor een vriendelijke strijd! De meisjes én jongens van katholieke basisschool De Vuurvlinder treffen om 2 en 3 uur christelijke basisschool De Ceder en hervormde basisschool Rehoboth voor de finale van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Gelet op de voorrondes en halve finales zal dit ongetwijfeld een fanatieke, maar sportieve krachtmeting worden.

En de ‘Vuurvlinders’ zullen net als Asterix en Obelix uit het Gallische dorpje in de stripverhalen van Coscinny en Uderzo ongetwijfeld dapper weerstand bieden tegen de denominatief numerieke overheersing.

Jurgen Hillaert