Vlagvertoon

Je kon er op wachten. De Tweede Kamer een Nederlandse vlag en een Veens raadslid kondigt op Twitter aan ook de driekleur in de gemeentelijke raadszaal te willen. Nu ben ik zelf niet zo'n voorstander van achter een vlag aan lopen. Laat staan zitten. Ze duiken mij wat te vaak op bij oorlogen en afscheidingsbewegingen.

Maar hoe hangt de vlag er hier nu bij? Volgende week komt Dick Both van de SGP met een motie om het dundoek 'in Veenendaal te laten stralen'. Zelf ben ik niet zo bijbelvast - zoals u wellicht eerder gemerkt heeft - maar op een evangelische site las ik dat de vlag de functie heeft van aanbidding en geestelijke oorlogsvoering en dat 'mijn Banier' als synoniem voor de 'Allerhoogste' wordt gebruikt.

Als katholiek ben ik onder de rivieren opgegroeid en als ze daar riepen 'hij heet de vlag uit', bedoelden ze dat je hemd uit je broek hing. En als de Antwerpenaar Gilbert van Schoonbeke in 2019 terugkomt om zijn 500e geboortejaar in Veenendaal te vieren en hij hoort 'de rooi vlag angt boaate', dan weet hij hoe laat het is, ze is ongesteld.

Toch zou het wel leuk zijn om in het Gilbert-van-Schoonbekejaar overal de Antwerpse vlag 'Zot van A' op te hangen, naast onze Veensche vlag. En laten we er een feestje van maken en gelijk de vlag van alle nationaliteiten van Veenendalers die in het buitenland geboren zijn dan ophangen in het gemeentehuis.

Dat zou pas verbroederen. Eén op de twaalf zag het levenslicht in een ander land en samen komen we uit meer dan zestig staten! Een kleurrijk gezelschap. Allemaal even welkom. Daar mag de vlag voor uit.

Maar ik heb wel nu al medelijden met de bode die iedere avond de vlag moet strijken. Want een vlag in het donker is wel heel respectloos. De nationale driekleur in de Veensche raadszaal staat als een vlag op een modderschuit. Die vlag dekt de lading niet. Symboolpolitiek. Niet doen dus.

Jurgen Hillaert