Vertrouwen

Een samenleving draait om het vertrouwen wat we in elkaar, de overheid en organisaties hebben. Maar het vertrouwen in tal van overheidsinstanties brokkelt af. Kun je het CBR nog wel vertrouwen als je rijbewijs verlengd moet worden en ze maanden achterstand hebben? Heeft de NPO misschien een eigen agenda als zij op verkiezingsavond Rutte met Baudet laat debatteren? En stelt Staatsbosbeheer het natuurbelang voorop als zij dieren afschiet in de Oostvaardersplassen? Zijn je persoonlijke privacy-gevoelige gegevens bij het UWV nog wel veilig? Heeft de belastingdienst haar zaakjes op orde? En zo kunnen we nog wel even door gaan. Deze 'belegen' organisaties piepen en knarsen en burgers komen in protest.

Niet alleen nationale instituties liggen onder het vergrootglas. Ook in onze eigen regio wordt gekeken of samenwerkingsverbanden wel brengen waar ze ooit voor zijn opgericht. Food Valley is nooit gaan leven in Veenendaal. En toch draagt iedere inwoner van Veenendaal er jaarlijks enkele euro's aan bij. Hetzelfde geldt voor het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en het ACV. De meubelboulevard is open op Hemelvaartsdag en op de Patrimoniumlaan is een gezellige braderie, maar een VVV-bezoek op Hemelvaartsdag of dan je tuinafval inleveren op het afvalbrengstation behoort anno 2019 nog steeds niet tot de mogelijkheden.

Als overheidsinstellingen niet meer in de behoeften kunnen voorzien, nemen ondernemers en burgers het heft in eigen handen. De Landelijke Opschoondag en de Buitenspeeldag - volgende week woensdag - zijn wat mij betreft geslaagde vormen van burgerinitiatief. Daar heb ik vertrouwen in.

En om vertrouwen in enig perspectief te plaatsen, journalisten worden slechts door 27 procent van de bevolking vertrouwd. Maar dat is nog altijd hoger dan het vertrouwen in politici (10 procent), bankiers (7 procent) en projectontwikkelaars, die met 4 procent onderaan het lijstje bungelen.

Jurgen Hillaert