Verjaardagsfeestje

Het was al heel erg lang geleden dat ik een kaartje kreeg voor een verjaardagsfeestje. Onlangs viel er een op mijn deurmat. Het was een feestje omdat Save 5 jaar werd. De ouderen hoor ik al denken 'Heeft Aalbers ook al een kleinkind met zo'n vreemde naam?'

Nee, dat is niet het geval. SAVE staat voor Stichting Architectuurcentrum Veenendaal. SAVE nam vrijdag een compact gezelschap vrienden mee naar 's Hertogenbosch voor een architectuurexcursie. Zeer leerzaam!

We werden ontvangen in de oude meelfabriek van Koudijs waar alles nog intact is. Als de tafeltjes, stoeltjes en de bar werden verwijderd, konden de meelboeren zo weer hun werk aanvangen. Een videopresentatie over de ontwikkelingen in 's Hertogenbosch volgde. De Bosschenaren hebben wel vaak lef gehad. We wandelden ook door de stad en over de prachtige 17 miljoen kostende, en van veel groen voorziene Paleisbrug die volgens velen van 'niets naar nergens' gaat. En zo liep ik eindelijk eens in de stad waar mijn vrouw met haar vriendin voor vele duizenden euro's kleding kochten.

We stapten in de boot voor een rondvaart op de Binnendieze. Een schitterende vaartocht onder en door het centrum van 's-Hertogenbosch, over een kanaal dat een riool was. Waar je vele honderden jaren bouwkunst aan je voorbij ziet komen. Waar het muisstil is terwijl je midden in een grote stad vaart. Zeer de moeite waard!

Met hoofdenvol ideeën gingen de architecten en hun vrienden weer terug naar 't Veen. We kregen de boodschap mee 'Maak bijzondere objecten in je stad. Pas dan maak je een stad interessant en krijg je kwaliteit!'

Ik moest opeens denken aan ons bijzondere Stadsstrand en het plan om dit maar te halveren….

Aart Aalbers