Veiligheid

De gemeente Veenendaal doet erg veel aan veiligheid en dat is goed. Een gemeente moet de veiligheid van haar burgers waarborgen. Maar helaas gebeurt er soms ook helemaal niets…

In Nederland gaat men hoogspanningslijnen verkabelen. Oftewel onder de grond brengen. Waarom doen ze dat? Omdat brand blussen onder een hoogspanningslijn moeilijk is, bij storm en ijzel de kabels weleens breken en niet de allerminste... door straling is er kans op kanker en dementie.

In Veenendaal trekt al zestien jaar een comité bij de gemeente aan de bel. Er wonen erg veel inwoners, ook kleine kinderen, onder de lijn. Bij sommigen woningen hangen de kabels slechts enkele meters boven de woning. Wat doet Veenendaal voor hun veiligheid? Zo goed als niets! Men staat zelfs toe dat woningen aan de Lindenlaan, die pal onder lijn staan, voor tonnen worden gerenoveerd.

Veenendaal verhuist uit voorzorg geen bewoners, Veenendaal heeft op de begroting geen geld vrij gemaakt voor verkabeling. Veenendaal haalt de kabels pas weg als het idee van het vindingrijke raadslid slaagt en dat is precariorechten heffen op kabels die in Veenendaal onder de grond liggen. Mocht de rechter dit idee verwerpen dan staat er na zestien jaar nul euro gereserveerd om de hoogspanningslijn boven de woningen te verwijderen.

Veel raadsleden spreken mooie woorden uit. Ze vinden ook dat de draden weg moeten maar hebben er verder geen cent voor over. Miljoenen rollen er naar het Stadsstrand, kunstgrasvelden, herinrichting Sandbrinkstraat, pimp het centrum, onderzoeken rond De Lampegiet. Echter in zestien jaar tijd nog geen euro naar verkabelen. Geen euro…!

Toch wel vreemd. Toen ergens in Nederland een pand instortte sloten we in Veenendaal een pand waar dezelfde soort constructie was toegepast. En in woningen, waar men vanuit het dakraam bijna de draden kan aanraken, laten we gezinnen wonen die zomaar leukemie kunnen krijgen. Snapt u het nog?

Aart Aalbers