Valleistad

Arnhem heeft Ahmed Marcouch, Amsterdam krijgt Femke Halsema, maar krijgt Veenendaal ook zo’n markante burgemeester?

Zeshonderd inwoners gaven een schot voor de boeg. Wat hen betreft is onze nieuwe burgervader een jonge, enthousiaste vernieuwer, die zichtbaar is in de stad, informeel en betrokken. Meer het type Wouter Kolff, dan een tweede Ties Elzenga. En verrassend - de burgervader mag ook een burgermoeder zijn. 'Now we are talking'.

Als we dan toch tradities doorbreken, waarom dan niet nog wat groter denken en Veenendaal, Rhenen, Wageningen en Ede samenvoegen? Als Veenendaler word je nu al geboren en gecremeerd in Ede, studeer je in Wageningen en recreëer je in Rhenen. Een nieuwe Valleistad zou met ruim tweehonderdduizend inwoners direct de top 10 van Nederlandse gemeenten binnendenderen.

Een grootse groene stad met een vermaarde universiteit, een iets minder vermaard ziekenhuis, imposante kerken en kastelen, snelwegen, rivierhavens en een wereldberoemd museum.

We zouden zelfs kunnen overwegen buurgemeente Utrechtse Heuvelrug erbij te betrekken, want het college daar zal toch geen lang leven meer beschoren zijn na de loslippigheid in de trein van burgemeester Naafs over zijn CU-collega Titia Cnossen-Looijenga van Woudenberg. En hoorde Overberg toch al niet een beetje bij Veenendaal?

Benieuwd wie de eerste burgemeester van Groot-Veenendaal, eh Valleistad wordt? Een wederopstanding van Gilbert van Schoonbeke, de grondlegger en gatengraver van ‘t Veen.

Het jaarsalaris van een ton zal deze bestuurlijke koopman zeker kunnen bekoren.

Jurgen Hillaert