Swiebertje

'Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen'. Aan die zin uit Animal Farm moest ik denken toen de dorps'notabelen' uit de Scheepjeswolzaal in het gemeentehuis werden opgehaald om de installatie van de nieuwe burgemeester live bij te wonen. Het plebs kon via een 'live-stream' de ceremonie bijwonen. Nou ja, dat was de bedoeling. Bij het uitspreken van de eed kwam niet burgemeester Kats, maar collega-columnist Aart Aalbers in beeld, die ook nog een koffiekop leek om te stoten op het moment suprême... Bij de overdracht van de ambtsketen viel opnieuw de beeldverbinding weg. Veenendaal ICT-stad zullen we maar zeggen.

De burgemeestersbenoeming had wel wat weg van Swiebertje, een zwart-wit tv-serie uit de jaren zestig. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek in de rol van veldwachter Bromsnor en raadsvoorzitter Tineke Bette als evenbeeld van Juffrouw Saartje, de aimabele huishoudster van de burgemeester. De rol van Malle Pietje leek mij geknipt voor scheidend burgemeester Piet Zoon. Alleen had ie dan misschien het Gilbert-kostuum moeten aantrekken om daarmee wat kleur te geven aan 't verder vrij grijze gezelschap.

In de speech van burgemeester Kats vielen mij drie uitspraken op. Kats vindt een direct door de bevolking gekozen burgemeester onwenselijk. "Gelukkig niet", zei hij. Een stevig politiek statement. Hij gaf ook aan zijn werk 'in afhankelijkheid van God de Schepper' te doen. In hoeverre dat zich verhoudt met de scheiding van kerk en staat in Nederland laat ik voorlopig in het midden. Gelijktijdig gaf hij ook aan 'Ruimte voor elkaar' na te streven. Een mooi ideaal.

Kats trekt de komende de tijd de stad in. Ik adviseer hem om op zondag 10 maart 'Theater bij de Buren' te bezoeken. Een cultuurfestival in dertig huiskamers van Veenendaal. Volgens mij dé manier om ook die andere Veenendalers te leren kennen. En andersom natuurlijk.

Jurgen Hillaert