Stijl

De één houdt van mooie volle ronde vormen. De ander meer van recht en hoekig. Harry Hoek - zijn naam zegt het al - houdt van hoekig. Harry heeft honderd handgemaakte hoekige meubelminiaturen en -maquettes van Gerrit Rietveld samengebracht die tot en met oktober te zien zijn in de Cultuurfabriek. Je moet ze zeker gaan bekijken!

Het is niet toevallig dat deze tentoonstelling nu in Veenendaal te zien is. Dit jaar wordt gevierd dat de kunststroming 'De Stijl' honderd jaar geleden is opgericht. De lijfspreuk van deze beweging is: 'Goede kunst is recht en hoekig'. Onze provincie is de bakermat van de Stijl. Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld zijn hier geboren. Naast het Rietveld-Schöder-huis in Utrecht en het geboortehuis van Mondriaan in Amersfoort kun je nu ook in eigen huis terecht voor Stijl-iconen. Honderd meubels, schaal 1 op 3, staan uitgestald voor de entree van Museum Veenendaal. En de allerbekendste, de rood-blauwe stoel staat in origineel formaat klaar voor iedereen die het zitcomfort ervan wil uitproberen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat bij Rietveld-stoelen zitten soms een werkwoord is. Mijn vader was meubelontwerper en heeft een tiental Rietveld-meubelen voor mij nagebouwd. Zo heb ik naast de rood-blauwe stoel een zig-zag-stoel in huis staan, een kratstoel en een Steltmanstoel. Ook een kleurige kinderkruiwagen en bijzettafel - allen nagemaakt volgens de oorspronkelijke bouwtekeningen van Gerrit Rietveld - staan te pronken in mijn interieur.

Mijn persoonlijke favoriet is de witte Steltmanstoel. Het eindresultaat van dit ontwerp heeft Rietveld nooit gezien. Hij overleed voordat deze asymmetrische stoel af was, maar hij bevestigde daarmee op 75-jarige leeftijd zijn reputatie als ontwerper met een oorspronkelijke, volledig vrije geest.

En in die woorden herken ik mijn eigen vader. Hij is niet meer, maar laat mij nog wel iedere dag genieten van zijn fraaie meubelontwerpen. Als je de expositie 100x Rietveld bezoekt weet je waarom.

Jurgen Hillaert