Stad of dorp

Met vrienden zijn we onlangs drie dagen naar Rotterdam geweest. We hebben daar gefietst, gewandeld, gewinkeld en rondgereden. Wat heeft die stad een indruk op ons achtergelaten.

Elke Veenendaler, en zeker diegene die Veenendaal een stad wil noemen, zou daar eens een paar dagen moeten rondkijken. Die Rotterdammers hebben qua verkeer, kunst, vervoer, veiligheid, verwijsborden et cetera hun zaakjes echt goed voor elkaar. En dat in een stad waar 640.000 inwoners en vele duizenden toeristen rondlopen. Alleen al het uitzicht over de Nieuwe Maas met al zijn watertaxi's, rijnaken, rondvaartboten, waterbussen en de gele amfibie bus, die zomaar voor mijn neus het water inreed, geven allure aan zo'n stad. Genoten hebben we ook van de prachtig verlichte Willems- en Erasmusbrug, de SS Rotterdam en het juist afmerende cruiseschip de AIDA perla met 15 dekken, 3300 passagiers en 900 bemanningsleden.

We winkelden in het, door de Rotterdammers 'de Koopgoot' genoemde, half ondergrondse winkelcentrum waar het zo schoon was als een klontje. Parkeerde iemand de auto op een foutieve plek dan was er bijna direct een handhaver en bij de stations stond bewaking die gelijk informatie verschaften. Bedelaars houden ze er van de straat.

Rotterdam heeft ook veel mooie en herkenbare kunstobjecten, in parken zelfs meerdere. Handig voor onze oriëntatie tijdens onze fietstochten door de voor ons vreemde stad. De hoogbouw is daar niet alleen veel hoger dan in Veenendaal, het is ook architectonisch veel fraaier uitgevoerd. Zittend op een bankje genoot ik van het appartementencomplex aan de Binnenrotte, dat op een oude toren lijkt, de kubuswoningen en de fraaie Markthal.

De Veense politici gaan weleens op stap. Ik zou willen zeggen... ga bij een volgende brainstormsessie eens een paar dagdelen op de fiets door Rotterdam. Daar steek je echt iets van op! Bij terugkomst besef je des te meer dat je zelf niet in een stad, maar in een dorp woont!

Aart Aalbers