Sneeuw

Zodra er een sneeuwbui in de buurt van Nederland op de radar zichtbaar wordt, dan is het direct code geel! De NS halveert haar dienstregeling en velen zeggen hun afspraken af. Een Oostenrijker twitterde onlangs: ,,Hallo Nederlanders, er komt bij jullie geen drie meter sneeuw maar slechts drie CENTImeter!"

Toch is ook een klein beetje sneeuw erg vervelend. Vaak glijpartijen met als gevolg blikschade of gebroken ledematen. Om veilig de weg op te kunnen hebben we daarom ACV ingehuurd. Zij zorgen ervoor dat in Veenendaal een afgesproken netwerk van fietspaden en hoofdwegen sneeuw, ijs en ijzel vrij is. Iedereen die vrijdagmorgen de gordijnen open schoof zag een prachtige 'kerstkaart'.

Ik las op Twitter een bericht van collega Jaap Rademaker: ,,Ik ben Veenendaal uitgeglibberd en Rhenen ingereden. Heb het vermoeden dat Rhenen of andere sneeuw of betere schuivers heeft." Complimenten voor de gemeente Rhenen! Zelf glibberde ik, meer dan vier uur nadat de laatste sneeuwvlok was gevallen, op mijn fiets vanuit het centrum richting Bruïneplein. Het drukbereden doorgaande fietspad was echter bijna niet te berijden. Velen liepen om tien uur nog naast hun fiets. Op het Bruïneplein aangekomen informeerde ik bij de marktkooplieden en hun klanten. Ook die beaamden dat de wegen in Rhenen en Amerongen veel schoner waren.

Ik vraag mezelf weleens af of de 33 raadsleden, die toch echt de baas zijn in Veenendaal, elke morgen uitslapen en daarom niets meekrijgen van de sneeuwmalaise. Het zou goed zijn als ze tegen achten op de fiets zouden stappen en Veenendaal eens zouden rondfietsen. Kunnen ze met eigen ogen bekijken wat er met ons belastinggeld wordt gedaan en of de gemeenteraad wellicht zou moeten besluiten om er een schepje geld bij te doen. Dit om ACV een extra sneeuwploeg te kunnen laten rijden.

Het is toch Veenendaal dat dit jaar Fietsstad 2019 wil worden…?

Aart Aalbers