Slopen

Ze zeggen het nog net niet hardop maar een aantal organisaties in Veenendaal zit met de handen in het haar. Hoe krijgen ze het huidige Franse Gat duurzaam, energie neutraal en gasloos? Ook moet de wijk bij hoosbuien droog blijven, mag het regenwater niet meer in het riool verdwijnen en moet er, om het fijnstof te filteren en het voorkomen van hitte eilanden, meer groen komen. De herinrichting van het Franse Gat is gewoonweg een zeer moeilijke taak.

Er wordt al gefluisterd dat al die maatregelen zomaar 100.000 euro per woning gaan bedragen. Hoe krijgt men dit zonder huurverhoging gefinancierd en rendabel? Niet voor niets buigt momenteel ook een groep studenten van de Universiteit Utrecht zich over het Franse Gat om te bezien hoe het een energiezuinige wijk kan worden.

Wie mij kent weet dat ik het woord slopen niet snel in de mond neem. Als ik foto's zie van het gesloopte station in het centrum, de mooie villa's waar nu het CLV staat en bijvoorbeeld de watertoren dan schud ik nog steeds mijn hoofd. Hoe kon het gebeuren...

Bij het Franse Gat denk ik dat men toch echt aan slopen moet denken. Maar ja, wie ben ik… ? Laat men het gehele huurdeel, op een enkele monumentale herinnering na, herinrichten en in fases plat schuiven. Het zijn kleine, goedkoop gebouwde en niet geïsoleerde woningen. Komt ook nog eens bij dat Veenendaal vol dreigt te raken. Op een aantal plaatsen kan prima een twintig verdiepingen hoge woontoren komen. Natuurlijk wel gebouwd als verticaal woonbos. Als men dit combineert met een aantal 'rug aan rug woningen' voor eenpersoonshuishoudens doet men gelijk aan de broodnodige inbreiding. Als men het parkeren ondergronds regelt, dan is er ook meer ruimte voor groen en waterpartijen.

Het lost veel problemen op en men krijgt er een prachtige moderne wijk voor terug waar het fijn wonen is! En wie wil, noemt het daarna geen Franse Gat meer maar… Klein Manhattan!

Aart Aalbers