Slim of dom?

Noord-Korea valt Veenendaal aan. Het stond er echt in de Volkskrant van vorige week. Kim Yong-un zit achter de digitale aanval op de parkings van Q-park, waardoor in mei dit jaar automobilisten gratis in-én-uit de Corridorparking konden rijden. Ditmaal was het geen cadeautje van een wethouder die meende Edenaren hier 'gratis' te kunnen laten parkeren. Nee, het ging hier over de almacht van de computer, die het leven van alledag kon beïnvloeden én ontwrichten.

De Emiraten hebben inmiddels een minister voor kunstmatige intelligentie. Saudi Arabië gaf een robot staatsburgerschap (en daarmee in één klap meer rechten dan vrouwen!) en in Eelde verrijst het eerste drone-vliegveld van Europa. Is ICT-stad Veenendaal ook al voorbereid op de toekomst?

Hier zijn ooit 'tijdelijk' computergestuurde camera's opgehangen. Vele jaren later hangen ze er nog. Zonder zichtbaar effect. Maar de digitale opsporingsbevoegdheden van de overheid worden wel verder uitgebreid als de zogeheten 'Sleepwet' doorgaat. Naar aanleiding daarvan stelde Arjen Lubach onlangs de terechte vraag ,,Je krijgt op een dag een pakje in de bus met een camera, microfoon en briefje erbij: Hang deze apparaten op in je huis, zet ze aan, we gaan er in principe niets mee doen. Groetjes de overheid."

Wie zou dat doen? NIEMAND natuurlijk! Maar ondertussen verzamelen je smart-TV, e-reader en mobiele telefoon al onbeperkt informatie over jouw doen en laten, om nog maar te zwijgen over Google en Facebook. Als je een kritische reactie geeft op Twitter, kan die - als de Sleepwet doorgaat - over drie jaar tegen je worden gebruikt, waardoor jij net die baan bij de overheid misloopt. Willen we dat?

Elon Musk, Stephen Hawking en Bill Gates hameren er op dat er meer controle moet komen op dataverzameling en de ongebreidelde ontwikkeling van Artificiële Intelligentie. Zij noemen die zelfs de grootste bedreiging van de mensheid. AI! Ff opletten dus.

Jurgen Hillaert