Schat

Bij het Goeie Spoor was zaterdag een man met een metaaldetector in de weer. Wellicht op zoek naar oude munten. Een uur later hoorde ik een verhaal over een schat. Een kinderloos echtpaar verkocht hun boerderij nabij Veenendaal om in een bungalow te gaan wonen. Intimi wisten dat ze ook over vele duizenden aan contant geld beschikten. De jaren verstreken. De man stierf en zijn vrouw kon al snel niet meer alleen blijven wonen. Hun bungalow kwam te koop. De vrouw vroeg voor haar vertrek aan een familielid om een paar struiken in de tuin te rooien. Hierbij stuitte het familielid op iets hards. Even later had de verbaasde man een koekjestrommel in zijn handen. Hij naar de vrouw des huizes. Die wist er vanaf. Haar man had een flinke bos bankbiljetten in die trommel begraven.

Na maanden kon de vrouw niet meer alleen blijven wonen en vertrok naar De Engelenburgh. Na verloop van tijd werd haar huis verkocht en familie maakte het huis voor haar leeg. Juist voor de overdracht overleed onlangs ook de vrouw. De nieuwe eigenaar van de bungalow kwam en inspecteerde zijn aankoop en vertrok.

Die nacht kwam er iemand, gewapend met een schop, rond de bungalow geslopen. Hij begon in het donker planten er uit te halen, verwijderde een gedeelte van het terras en begon daarna te graven. Voor zonsopkomst schepte de geheimzinnige persoon het gat weer dicht, plantte het groen weer terug en maakte het terras weer in orde en verdween.

Een paar uur later kwam de nieuwe eigenaar terug. Hij liep achterom en zag tot zijn verbazing dat er die nacht gegraven was achter zijn zojuist aangekochte bungalow. Hij informeerde in de buurt. Niemand had ook maar iets gehoord. Wel wist men hem te melden dat op de plek waar gegraven was enkele maanden eerder een trommel met veel geld was gevonden.

Kwam de nachtelijke schatgraver, wellicht na de vondst van een schatkaart bij het leegruimen van de woning, te laat of zou er nog meer geld begraven gelegen hebben.…?

Aart Aalbers