'Schaduwvergoeding'

Wat ben ik blij dat er bedrijven in Veenendaal zijn die service nog hoog in het vaandel hebben staan.

Afgelopen week strandde mijn vrouw met de auto. Het was heet. Niet ideaal om lang langs de kant van de weg te staan. Maar gelukkig, één telefoontje naar onze garage – een 40 jaar oud Veens familiebedrijf – en de auto werd opgehaald, in reparatie genomen en vervangend vervoer werd geregeld.

Maar zoals een oud-Nederlands spreekwoord al zegt: een ongeluk komt nooit alleen. Alsof het lot er mee speelde, enkele dagen later strandden we opnieuw met een auto. Ditmaal in Amerongen, net voor het terras van restaurant Buitenlust.

Omdat het vakantie is, hebben we eerst van de nood een deugd gemaakt en een ijsje besteld om af te koelen. Maar ja, we moesten nog wel wat regelen – het was vijf uur 's middags – dus maar weer naar onze garage gebeld. Even vriendelijk als altijd werden we te woord gestaan. Én, nog belangrijker, ze zouden direct aan de slag gaan. Of we nog even op het terras wilden blijven wachten.

Binnen een half uur kwam er een bergingsauto met daarop een fraai bestickerde leenauto. Deze werd vanaf de sleepwagen gereden en onze auto werd er opgezet. Wij waren weer mobiel. En dat allemaal bij een temperatuur van bijna veertig graden. Een groots gebaar van het team van familie De Groot.

Ik heb veel waardering voor al die mensen die afgelopen week in de hitte ervoor zorgden dat wij allemaal vakantie kunnen vieren. De serveerster op het terras, de postbode, de filmoperateur van de Veense Buitenbioscoop, de kooplieden op de markt, het bergingspersoneel van de sleepauto en de vele anderen die het mogelijk maken dat Nederland doordraait, zelfs al is het veertig graden.

Deze mensen verdienen een schaduwvergoeding!

Jurgen Hillaert